Citromos marhakockák újkrumplival
Ezt a receptet egy régi, kedves levelezőtársunktól tanultuk, aki Görögországban él a családjával. Szerintem egyáltalán nem idegen a magyar ízléstől sem.
marha színhús (felsál, lapocka…)
fokhagyma
hagyma
citrom
bors
oregano
só
liszt
krumpli
olaj
Aki nagyon ráér, vágja hosszú gyufákká a fokhagyma gerezdjeit és a spékelőtűvel megszúrt húskockákba tűzögesse bele. Kevésbé látványos ugyan, de jóval egyszerűbb a levébe belenyomni. A húskockákat forgassuk lisztbe, majd rázzuk le róla a felesleget. Egy mély serpenyőben forrósítsunk olajat és adagokban pirítsuk meg a húskockákat. Tegyük bele a kuktába. Az edényben pirítsunk meg egy apró kockákra vágott hagymát, ha kevés az olaj, pótoljuk. Ha nem tűzködtünk, nyomjuk bele a fokhagymát, és az egészet kaparjuk a húsra. Sózzuk, borsozzuk és reszeljük bele a jól megmosott citrom héját. Öntsük fel forró vízzel, hogy közel ellepje, zárjuk le a kuktát és főzzük fél órán át, épp csak szuszogva. Nyissuk ki, szórjuk meg az oreganoval és nyomjuk bele a citrom levét. Rottyantsuk össze, immár a nyitva hagyott kuktában, majd szűrőkanállal emeljük át a húsokat egy jénaiba. Lehetőleg diónyi krumplikat vegyünk. Ha szép frissek, elég alaposan megmosni. Ha nagyon rojtos az újkrumpli héja, dörzsöljük át a mosogatásra kitalált fém szivaccsal. Szórjuk a krumplit a kuktában hagyott lébe, és nyitott edényben főzzük meg. Ha nagyon sok, híg leve lenne, kis liszttel, vagy keményítővel besűríthetjük. Tegyük vissza bele a húst és forraljunk rajta egyet.