Krumplis kenyér savóval

Kategória: Kenyér

Éppen csöpög két pohár tejföl a hűtőben, aminek savóját remekül lehet használni, egyebek mellett kenyérsütésre.

Kifejezetten fehér, szaftos kenyérre szólt a családi rendelés, és az ilyeneknek eleget kell tenni. Krumplis kenyér mellett döntöttem, az kevésbé hajlamos a kiszáradásra. Ugyanezért nedves, lágy tésztát dagasztottam, aminek az ára az, hogy csak formában lehet megsütni, különben inkább fog lángosra hasonlítani, mint kenyérre.

20 dkg áttört krumpli
30 dkg finomliszt
30 dkg rétesliszt
2 dkg élesztő
2 dl savó
2,5 dl víz

A meglangyosított savóban oldjuk fel az élesztőt, majd keverjük el a krumplival és a rétesliszttel. Hagyjuk állni pár órát, hogy szépen felfusson.

Adjuk hozzá a többi lisztet, a sót és a vizet. Alaposan dagasszuk meg, majd hagyjuk a tálban kelni. Kb. egy óra alatt a duplájára fog kelni, de ez erősen függ a konyha hőmérsékletétől és az élesztő harciasságától. Válasszuk el az edénytől, és a kezünket, meg a tésztát alaposan lisztezve tegyük át a formába. Közben próbáljuk meg a szélét többször is aláhajtani.

A második kelesztéshez általában 30 – 40 perc is elég. A sütőt melegítsük fel nagyon forróra és tegyük be a vízzel megkent tetejű kenyeret. Zuttyantsunk a sütő aljába fél deci vizet, hogy az elején gőzben süljön. 8 – 10 perc múlva húzzuk vissza a sütőt 180 – 200 fokra és összesen 40 perc után nézzük meg a kenyerünket. Ekkor már többnyire kiborítható a formából. Ha a formát ért része világos lenne, tegyük vissza a sütő rácsára 5 – 10 percre. A kisült vekni megszegésével próbáljuk kivárni, amíg nagyjából kihűl, különben nem lehet szépen szeletelni.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos