Dupla borsóleves

Kategória: Egytálételek, Levesek

dupla-borsoleves1

A közmegegyezés szerint az ősz, a tél a levesek szezonja. Ehhez nem tudok tiszta szívből csatlakozni, mert minálunk mindig van, kell legyen leves. Az inkább előfordul, hogy nincs második fogás, de leves akkor is van, annyira szeretjük. Kalóriaszámlálós világunkban külön előnye, hogy hamar feszül tőle a pocak, abba lehet hagyni az éhségérzetet.

Ez a recept azonban tényleg inkább a hidegebb idők jártán kerül elő, még ha az egyik hozzávalója a tavasz gasztro-szimbóluma is lehetne. A kétféle borsó egészen különböző ízű, mégis jól megértik egymást egy fazékban, elvégre csak testvérek.

25 dkg sárgaborsó
25 dkg fagyasztott zöldborsó
50 dkg füstölt oldalas (vagy 25 dkg húsos kolozsvári szalonna)
1 fej hagyma
1 ek vaj
só, szegfűbors, szerecsendió virág
3 l alaplé (húsleves)

A sárgaborsót éjaszkára áztassuk be, majd szűrjük le. A zöldborsót főzzük  meg a húslében és szűrjük le. Ha oldalasunk van, azt főzzük puhára az alaplében, majd vegyük ki és fordítsuk ki belőle a csontokat. Ha kolozsvári szalonnából készül, végjuk csíkokra és a vajon pirítsuk meg, hogy kiadja a zsírját. A hagymát és a sárgaborsót tegyük rá és öntsük fel a leszűrt húslével. Főzzük teljesen puhára, majd törjük át, vagy nyomjuk bele a rúdmixert. Fűszerezzük meg és tegyük bele a zöldborsót meg a húst. Egyszer forraljuk fel és tálalhatjuk is. Szép és finom díszítésekén egész apró kockákra vagdalt piros/sárga/zöldpaprikával szórhatjuk meg. Ha épp nincs kéznél így szezonon kívül, kevés tejföllel is firkálhatuk a tetejére.

 


-->

Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: