Epres citromtorta – vendégrecept Mónitól
Milyen jó is az, amikor a kedves kolléganő nem szereti a szürke, esős időt. Olyankor valami vidámságot hozó, színes sütésére szánja rá magát.
Ami most kikerült a keze alól, az mindezen követelményeknek a legfinomabb módon tesz eleget. Érdemes felkészülni a hét második felére, ismét esős idővel fenyegetnek.
22,5 dkg finom liszt
fél csomag sütőpor
8 dkg vaj
1 db tojás
4 evőkanál kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
néhány evőkanál (citromos) joghurt
Annyi joghurttal gyúrjuk össze a tésztát, hogy rugalmas, jól alakítható legyen. Fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe egy órára. Nyújtsunk akkora kört belőle, hogy kibélelhessük a piteformát. Készítsük el a töltelékét is.
2 dl tejszín
10 dkg cukor
4 tojás
3 citrom reszelt héja
12 ek citromlé
Mindezeket alaposan keverjük össze, ehhez a legjobb a motoros habverő. Töltsük a formába tett tésztára, és tegyük a 180 fokra felmelegített sütőbe. 25 – 30 perc alatt megsül, ami arról látszik, hogy megjelennek az első barnás pöttyök rajta. Amíg sül készítsük el az eperöntetet.
25 dkg epret tisztítsunk meg és tegyük a turmixba. Ha nem lesz gyerek az asztalnál, töltsünk rá pár korty narancslikőrt és ha nem elég édes az eper, kevés mézet. Turmixoljuk simára és szűrjük át sűrű fém szitán. Ha nem zavarnak az eper magocskái, ezt a lépést kihagyhatjuk.
A tortát csak díszítésképp szórjuk meg kevés porcukorral és öntsünk rá az epermártásból. Ugyanez málnával is finom, csak arra még várni kell egy kicsit.