Mogyorós gombafelfújt brie sajttal
Aki megnézi hány gombás receptet tettem már fel, láthatja, hogy közeli jóviszonyban vagyunk vele. Változatosan készíthető el, hamar megvan és finom. Ez egyike a legjobbaknak, főleg ha sikerül az erdőn gombát szednünk, és így vegyes erdei gombából készíthetjük el.
0,5 kg gomba
1 fej finom hagyma
2 dkg vaj
5 dkg mogyoró
4 tojás
1 dl sűrű tejszín
10 dkg érett brie vagy camembert sajt
A gombát tisztítsuk meg és vágjuk vékony szeletekre. A hagymát aprítsuk finom kockára, a mogyorót daráljuk meg. Én egyszerűen bedobom a gerezdekre vágott hagymát és a mogyorót a forgókésesbe, és kevés olajjal finomra aprítom. Nem zavar, ha egy-egy mogyoródarabkát el kell rágjak. Kevés vajon dinszteljük meg a hagymát, dobjuk rá a gombát és pároljuk 10 percig. A tojások sárgáját keverjük simára a tejszínnel, adjuk hozzá a gombát és a hűtőből kivéve kockákra vágott sajtot. A fehérjéből verjünk nagyon kemény habot és óvatosan keverjük a felfújtba. Kivajazott és morzsával behintett tálba töltve süssük 200 fokon kb. 25 percig. Valami salátával könnyű vacsoraként is tálalhatjuk.
A fenti kép erről az ételről készült? Csakmert a képen mintha reszelt sajt lenne a tetején, vagy mintha sajtréteg lenne a tetején, de a receptben a brie sajtot bele kell keverni. A másik kérdés: a mogyoró akkor ezek szerint az aprított hagymával első lépésben megy a forró olajos lábasba?
A fényképezéskor „kicsit” több sajt sikeredett bele, szépen ki is ült a tetejére. A mogyoró valóban a hagymával együtt került bele, nem ártott neki még egy kis pörkölődés.