Esküvői pogácsa

Kategória: Sós sütemények

lagzipogi1aKaptunk egy esküvői meghívót, és mellé egy felkérést is, hogy vigyünk egy szakajtó sós rágcsálnivalót, hogy éhen ne haljon a lagzira gyülekező vendégsereg. Minthogy az örömapa borász, nem csak a vendégek lesznek szép számban, de a borosüvegek is, egy fűszeres pogácsa készült.

Megfőztem egy bő kiló krumplit, hogy azon melegében áttörve kilónyi legyen. Amikor kihűlt, adtam hozzá egy kiló lisztet, megsóztam, megborsoztam, köményt is szórtam rá, beleöntöttem két tojást, egy kocka feloldott élesztőt és fél kiló olvasztott zsírt. A zsír egy részét külön felolvasztva elkevertem benne két evőkanál paprikát. Az egészet összegyúrtam és zacskóba téve bedugtam a hűtőbe. Mindez volt péntek délután.

lazgipogi2aSzombat délelőtt kivettem a hűtőből, bőven lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra nyújtva 3-4 centis formával pogácsákat szaggattam belőle. Egy tojást felvertem tojásnyi tejjel, ecsettel megkentem a pogácsát tetejét és megszórtam szezámmaggal. Hagytam megkelni és 180 fokon, légkeveréssel sütöttem kb. 20 percig. Jókora adag, 6 tepsiben fért el.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos