Fehér szalámi házilag

Kategória: Hideg ételek, Technikák - trükkök

Mióta rengeteg import élelmiszert kapni úton és útfélen, azóta elterjedt ez a fajta fehér szalámi, ami viszonylag frissen készül, nem egy hosszan érlelt, füstölt fajta.

Azok kedvéért, aki hozzám hasonlóan megszerették, itt a receptje, lehet otthon is nekiállni. A házi készítés előfeltétele egy jó éles húsdaráló, nagyon apró lukú (2-3 mm) tárcsával. Füstölő nem feltétlenül kell hozzá, bár nem ront rajta, de egy töltő igen, ezt mindenképp bélbe kell tölteni. A hozzávalók nem véletlenül szólnak mindössze egy kilóról. Nem szárazkolbász, ami hónapokig tárolható, az érlelés után hűtőben kell tartani, ahol 7-10 napig áll el. Viszonylag alacsony a nedvességtartalma, ezért elég jól fagyasztható, ha mégis többet csinálnánk, vagy nem fogyna el időre.

30 dkg marha színhús
40 dkg sertéstarja
30 dkg zsírszalonna
2 dkg pácsó
3 g őrölt fehérbors
3 g őrölt feketebors
2 g szerecsendióvirág
2 cl konyak
1 kk cukor

A húst nagyon gondosan tisztítsuk meg, távolítsuk el az összes hártyát, bőnyeget róla. Vágjuk csíkokra és keverjük össze a fűszerekkel, majd terítsük egy nagyobb tálcára, tepsire, hogy egy rétegben legyen. Hűvös konyhában, kamrában, verandán hagyjuk állni egy éjszakát, egyik végét feltámasztva, hogy ha levet akar ereszteni, az kicsuroghasson alóla.

Darálás előtt tegyük a húst egy órára a mélyhűtőbe, hogy kicsit megkeményedjen, de ne fagyjon meg, így darálódik apró darabokra és nem kenődik lekvárrá darálóban. A ledarált húshoz adjuk hozzá a konyakot, amiben feloldottuk a cukrot. Alaposan gyúrjuk össze a masszát, amíg érezhetően ragacsossá válik, kötése lesz.

5 – 6 cm átmérőjű bélbe töltsük. Ehhez vagy természetes vastagbelet vegyünk, vagy azt a zörgős, papírra emlékeztető műbelet, amit elég sok helyen árulnak. A belet áztassuk fél órára langyos vízbe, majd simítsuk le róla a felesleget. Igyekezzünk nagyon feszesen, levegő buborékok nélkül tölteni a bélbe. Ha van hideg, de fagymentes padlásunk, vagy más alkalmas helyünk, ott akasszuk fel pár napra, hogy érlelődjön. Ezek híján papírba – nem a fóliával bélelt hentespapírba – csavarva a hűtőben is érlelhetjük. Akinek nagyon hiányzik a füst íze, az vagy füstölje meg, vagy keverjen bele folyékony füstöt, még akkor is kevesebb lesz benne az adalékanyag, mint a boltiban.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos