Aszalt szilvás lencse – lengyel recept?
A címbéli kérdőjelnek története van. Nagyanyám ágán nem ismert a családfa, csak Pozsonyig követhetők a gyökerek. A családnév viszont lengyel eredetre utal, így nem lehetetlen, hogy az alapanyagok ezen párosítása valahonnan arról származik. Ha belegondolok, hogy valamikor a két világháború között vetette papírra, és nyilván Ő is legfeljebb alakított rajta, de úgy tanulta otthon, akkor könnyen lehet, hogy nagyon messze múltba vezet egy-egy ilyen családi recept.
50 dkg lencse
20 dkg magozott aszalt szilva
1 szál sárgarépa
1 kis szál petrezselyemgyökér
só, bors, csombor, borecet
kolozsvári szalonna (bacon) vagy virsli / kolbász
A lencsét áztassuk be néhány órára. Tegyük oda főni a sóval és a fűszerekkel ízesített vízben. Adjuk hozzá a zöldséget és az összevágott szilvát is. Mire megfő a szilva gyakorlatilag feloldódik és csak fűszerként adja a fanyaran édes ízét hozzá.
Eddig az alap recept, ez még vegáknak is elfogadható. Innentől opcionális, hogy gazdagítjuk-e kiszütött húsos szalonnával, kobász karikákkal, vagy mint a képen koktél virslivel. Nem rontjuk el, ha belefőzünk egy csöves paprikát is, de ha túl erős lenne, idejében vegyük ki.