Félfehér kenyér(liszt) – kipróbálva

Kategória: Kenyér

felfeher-kenyer1

Számomra még ismeretlen lisztbe futottam bele az egyik bolt polcán. Félfehér kenyérliszt a teljes neve, a kódja BL – 112.

Kenyérben eddig félbarnáról hallottam, azt sok pék gyártja, de félfehérrel még nem találkoztam. Kicsit félve hoztam belőle egy kipróbálós zacskóval, hiszen a Ferencvárosiból, Első Pestiesedett termékekkel nem voltam különösen jó viszonyban.

Annak ellenére, hogy a kép talán még szebb, mint a cipó (pedig próbáltam jó szögből fényképezni), továbbra sem válunk közeli barátokká.

Semmi rendkívüli sincs a receptben, közönséges, fehér, kovászos kenyeret sütöttem. A kibontott zacskóba belenézve már láttam, hogy meg kell segítsem egy kis rétesliszttel, aztán dagasztás közben jobbnak láttam kevés sikért is beledagasztani. A képen talán csak a tetején levő bevágáson látszik, hogy nem akart megállni a lábán, igyekezett elterülni. Az ízével nincs gond, olyan, amilyet egy ilyentől várhatunk. A bele is átlagos, nem száraz, de nem is nagyon rugalmas.

Ennyi erővel közönséges finomlisztet is vehettem volna, a feléért. Aki tudja, mire való ez a lisztfajta, vagy van jobb tapasztalata, írja meg egy hozzászólásban.

 


3 hozzászólás a recepthez: “Félfehér kenyér(liszt) – kipróbálva”


 1. Zsiga-Bá says:

  Tisztelt kenyérsütő!
  A bl-112 lisztet valaha a hagyományos kenyerekhez használtuk. Pontosan nem emlékszem az arányokra, de talán 1/3 rész volt ő és a 2/3 pedig BL-80 liszt. Vagy a kovászt csináltuk a 112-ből és dagasztáskor csak a 80-ast adagoltuk. 16 éve nem pékeskedem, de most épp a kenyerem kel itthon.
  Tisztelettel Zsiga-Bá

 2. Ciru says:

  BL-112-es kenyérsütő liszt. Gépi sütéshez
  tökéletes.
  Recept:
  -50 dkg BL-112-es liszt, 15 dkg rétesliszt, 1 cso
  mag Oetker porélesztő, 3,5 dl víz, 2 evőkanál
  étolaj, 1 evőkanál 10%-os ecet, 2 kávéskanál
  só, 2 kávéskanál cukor.
  Kenyérsütő gép, 1-es program, 3 óra.
  A vizet, az étolajat, az ecetet, és a sót a da-
  gasztóüstbe helyezni, beletenni az összeke-
  vert lisztet, és a liszt közepébe mélyedést
  csinálni. Ebbe tesszük a cukrot, a porélesztőt,
  és ráöntünk egy pici langyos vizet. Felfuttat-
  juk. Indulhat a program.
  Üdvözlettel : Ciru

 3. zsu says:

  én pont tegnap sütöttem belőle kenyeret, én is adtam hozzá egy kevés bl-80-t.
  ezt a fajtát szoktam venni: http://www.szabomalom.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=49:bl80&catid=35:termekek&Itemid=29
  nagyon nagyon finom lett, és szép is:) nem repedt szét nem esett össze. Viszont amire azóta sem jöttem rá, hogy mi is valójában a bl-112? Búzaliszt? Vagy rozs is van benne? Teljes kiőrlésű? aki tudja, legyen kedves, írja meg!Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos