Forró zsiradékon körbepirítjuk – képtelenség
Húsfélék készítésénél gyakori ez a lépés, hogy kérget képezzünk párolás előtt a húson. Ez önmagában nem is képtelenség, van helyette két másik.
Az egyik az, miképp lehet ezt úgy végrehajtani, hogy utána ne kelljen a főzést félbeszakítani azonnali konyhatatarozás, ruhamosás és a harmadfokú égési sérülések ellátása céljából? Próbálkoztam én már sok mindennel, a magas falú fazéktól, a különféle fröcskölésgátló fedőkig. Az eredményben annyi a különbség, hogy vastagabb vagy vékonyabb réteg pöttyöt kell letakarítani, mielőtt ráég a tűzhelyre.
A másik képtelenség ehhez a bejegyzéshez valami értelmes és gusztusos képet csatolni, így marad képtelen postnak.
Kinek milyen bevált módszere van takarításmegelőzésre?
Értesítés az új receptekről
Kövessen twitteren
info kukac jokaja.hu
Csuda jó kérdés, majd figyelem, van-e valakinek igazán jó módszere.
Nekem nincs, én úgy szoktam, hogy a bal kezemben tartott törlőronggyal folyamatosan törölgetem a zsírpöttyöket. Ettől még rendesen le kell takarítani utána, de legalább nem égett, csak zsíros.
Én is kíváncsi vagyok rá 🙂 Sok papírtörlő a kezemben és folyamatosan törölgetek magam körül 🙂
Szűrőt, szitát, a lényeg, hogy teljesen fedje a serpenyőt. Paradicsomszósz főzésnél is bevált. A másik, hogy lefedem, sütöm, amikor kész, pihentetem egy percet és csak azután veszem le a szitát vagy szűrőt. Nincs égési seb, jóval kevesebbet kell takarítani.
Nincs ilyen.
Főzés közben igyekszem nem törődni vele, és csak távolról, akrobatikus mozdulatokkal forgatni a húst, utána meg majd kitakarítok… 🙂
A tűzhelyre ráégő pöttyök ellen véd az alufólia, ha a piritás előtt beburkolod a gáztűzhely lapját. Utána egyszerűen leveszed és eldobod a fóliát, a tűzhely meg tiszta marad. Ami a harmadfokú égési sérüléseket illeti, hát, nem is tudom, mi segit igazából ezek kivédésében. Talán a tapasztalat, és amint egyik előttem szóló mondta, néhány „akrobatikus mozdulat”. De egy volt tanárom, régebb azt tanácsolta, hogy a legjobb módszer a „siző szemüveg és kesztyű” használata. Még nem próbáltam, de azt tapasztaltam, hogy az égési sérülést hamar el lehet mulasztani hideg vizzel. 🙂
el sem tudod képzelni, mennyire megkönnyebbültem! meg voltam gyözödve róla, hogy csak én vagyok ilyen béna, aki nem képes pl. a fröcskölésgátló fedöt „rendesen” használni. nálam is rendszeresen az egész tüzhely (plussz környéke) tele lesz egy csomó zsírra. én már nem is kísérletezem: a fröcskölésgátló fedöt számüztem (minek mosogassam még azt is). miután elzárom a tüzhelyet, igyekszem olyan gyorsan, amennyire lehet, forróvizes-mosogatószeres szivaccsal a tüzhelyet „lemosni”. (egyre ritkábban szoktam megégetni a kezem, amikor a konyhai papírtötlövel szárazra törlöm)…