Fotózás dobozban

Kategória: Egyebek

Többen írtak már a fényképezés rejtelmeiről, arról, miképp próbáljunk meg a profik nyomába szegődni, ezt – azt ellesve tőlük.

Az egyöntetű ajánlás ellenére, úgy alakul az életem, hogy szinte kizárt természetes fényben fényképeznem. Valahogy mindig aludni ment már a nap, mire a fényképezéshez jutok. A mesterséges fény viszont nehéz ügy, a vaku pedig végképp. Gondoltam, hogy függetleníteni kéne magam a környezettől, megteremtve a magam pici stúdióját. Ilyenkor kézenfekvő megoldás a lightbox – nem tudom van-e jó magyar elnevezése – vagyis az a fehér oldalú sátorféle, amin át bevilágítva nagyon szép diffúz fényeket lehet elérni. A neten körülnézve számtalan megoldást találni barkácsolásra, de kész termékként is. Utóbbiak ára a marék pénztől a csillagos égig terjed. Egy hosszú este keresgélése után találtam elfogadható áron, és mivel Valaki másnak is kellett, a szállítási költséget is elosztottuk. Így néz ki összehajtva.

fotobox-csukva

50 x 50 cm és talán 3 cm vastag. Benne van maga a sátor és négyféle színű, bogánccsal rögzíthető háttér. Fogtam két öreg íróasztali lámpát, amit az asztal szélére lehet rögzíteni, belecsavartam egy – egy nagyobbacska kompakt fénycsövet és közéjük állítottam a dobozt. Ilyen lett a “műterem”.

fotobox-nyitva

Jó lenne egy harmadik fényforrás is, a tetejére, akkor lenne igazán árnyékmentes.

Egy gondolat erejéig álljunk meg a fényforrásoknál. Két fontos jellemzőjük van, a fényerejük és a színük. Az elsővel nem kell sokat foglalkoznunk, vegyünk jó erős fénycsövet, úgy a 30 W fölöttieket (ezek nincsenek minden sarki boltban, de már nem számítanak egzotikumnak). A nehezebb ügy a színük. Ahogy utána nézegettem, a fényképezéshez, a jó színvisszaadás érdekében a természetes fehér lámpák kellenének. Kétféleképp szokták megadni a színüket, színhőmérséklettel Kelvin fokban, vagy színszámmal. Utóbbi egy háromjegyű, többnyire 8-cal kezdődő szám, aminek második és harmadik jegye a színhőmérséklet két első száma. A fotózáshoz a 4500 °K színhőmérsékletű lámpa az igazi, ennek a színszáma 845. No, ezt nem könnyű beszerezni. Vannak a hideg fehérek, 6500 °K-nel és a meleg fehérek, 2500 °K-nel. Valahogy ezek megfelelő arányú kombinációjából biztos ki lehetne keverni, de ki tudja ezt a bűvös arányt?

Azért nagy tragédia nincs, ha nincs pont ideális fényforrásunk. Mivel tárgyakat fotózunk, nem embereket, könnyebb utólag korrigálni az esetleges színeltérést, ha nagyon muszáj.

Gyakorlásképp, no meg, mert megkértek rá, tartottam egy kis tárgyfotózást. Ezek a horgolt és varrott játékok csak a karácsonyi vásárra készült apróságok, sokszor ennyi van a Játék és örömgyárban, Veránál. Érdemes megnézni, fantasztikusan kreatív dolgai vannak.

targy001

Katica, ha Valaki nem ismerte volna fel.

targy002

Madárka karácsonyfadísz (most látom, hogy fejjel lefelé áll, mert alul van az akasztója 🙁 ).

targy004

Lencsibaba

targy005

Angyalka, még ha az egyik szárnyát rejtegeti is.

targy007

Hókornél (alighanem más színű háttérre kellett volna tegyem).

targy008

A bölcs (mármint bagoly).

targy009

Macika, hetykén félrecsapott sapkával.

targy010

Alvóbaba

Még egy állványt kell szerezzek, mert némelyiken látszik, hogy (remegős) kézből fotóztam.

 


4 hozzászólás a recepthez: “Fotózás dobozban”


 1. lúdanyó says:

  Hol találtad ezt a praktikus szerkezetet?

 2. ChefViki says:

  Nekem is nagyon tetszik 🙂

  Tán megmutatom Zuramnak, igen erős barkács-készsége van 🙂

 3. jókaja says:

  Lúdanyó!
  Ilyeneket a német ebay-n és interneten szoktam keresni. Németből napi gyakorlatban vagyok, szívesebben használom az angolnál. 🙂

  Viki!
  Ezt mutasd meg Neki:
  http://drawingsinmotion.blogspot.com/2009/01/making-of-light-box.html

 4. lúdanyó says:

  Köszi, megyek én is nézelődni 🙂Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos


%d bloggers like this: