Kétszínű birsalmasajt

Kategória: Befőzés, Technikák - trükkök

lila-sajt1A szekrény tetején szépen beérett a kényszerűségből kicsit korán leszedett birskörte, ideje volt feldolgozni. Közkívánatra birsalmasajttá kellett átlényegüljön, ami azért nem készül minden évben. Ha már belefogok, ki akartam próbálni egy kapott recept ötletet. Zita írta még jó régen, hogy az Édesanyja Othelló szőlővel főzte össze, amitől gyönyörű lila színe lett. Ismerve ennek a szőlőnek a rendkívüli aromáját, biztosra vettem, hogy érződni fog a kész sajtban. Mivel semmilyen mennyiség, egyéb jótanács nem volt az ötlet mellé, kénytelen voltam hasraütéses alapon dolgozni.

othello1Először is gyors körkérdést tettem fel az ismeretségi körben, nincs-e túltermelés valahol Othellóból, mivel a piacon nem volt. Összesen néhány fürtöt kaptam, ami a dologhoz édes kevés volt, szerencsére közben megjelent a piacon is. Vettem hát két kiló, nagyszemű, gyönyörűen hamvas, sötétkék szőlőt. Csodálatos íze volt, kapkodtam is belőle alaposan. Elővettem a kapott fürtöket is a hűtőből, amik szerényen húzódtak meg a piacos árnyékában. Szerénységre pedig nem volt okuk, mert ezek az apróbb szemű, lazább fürtök aromában simán verték a piacost.

fott-birs1aA birseket megmostam, nyolc gerezdre vágtam és beletapostam a legnagyobb kuktába. Kevés vizet alátöltve puhára főztem. Már máskor is megfigyeltem, hogy mire megfő, szinte pirossá színeződik. Valaki tudja, mi ennek a magyarázata? A világos, sárgásbarna birsalmasajtok hogy készülnek? Mitől maradnak világosak? A puha birset áttekertem a passzírozón és az így kapott pépet lemértem, bő 4 kg volt. A natúr birsalmapépet (jó két kilónyi) felforraltam, és főztem egy fél órát, hogy besűrűsödjön. Mivel a kuktában nem kellett alá sok víz, eleve meglehetősen sűrű volt, elégnek találtam ennyi főzést. Hozzáöntöttem egy zacskó cukrot, és folyamatosan keverve felforraltam, addigra a cukor fel is olvadt. Ilyenkor ijesztően meghígul, de nem szabad kétségbe esni, kihűlés után be fog sűrűsödni. Egy műanyag tálcát folpackkal kibéleltem, és elsimítottam rajta a pempőt. Feltettem a szekrény tetejére, ahol szépen elkezdett bőrösödni a teteje.

paszirozott-szolo1A megmosott szőlőt leszemeztem és rozsdamentes fazékban feltettem főni. Mintegy fél óra múlva az összes levét kiadta és a héjából is kifőtt a festék. Ezt is áttekertem a Flotte Lotte-n, így megszabadítva a magjaitól. Hozzátettem a birsalmapép felét. Annyi festék van ebben a szőlőben, hogy összekeverés után az egész massza sötétlila lett. A mustos birsalmapépet lényegesen tovább kellett főzni, hogy a rengeteg víz elpárologjon belőle, és besűrűsödjön. Utána abba is ment a zacskó cukor. Két formát béleltem ki, egy tepsit és egy püspökkenyér formát. Utóbbiba diógerezdeket terveztem beledugdosni. Tudjuk azonban, hogy ember tervez … Rá kellett jöjjek, hogy szégyenszemre egyetlen gerezd dió sincs a kamrában. Szerencsére volt viszont a múltkori desszertből maradt fél zacskó mogyoró. Valami azt súgta, hogy azzal sem fogom elrontani, így egy réteg birspépet belekanalazva a formába rászórtam a mogyikat és betakartam egy második réteg sajttal. A többi lila pempő ment a tepsibe. Most következik a türelmes várakozás, hogy szépen megszikkadjon, és végre sajtként lehessen megkóstolni, ne csak a fazék fenekéről.

 


2 hozzászólás a recepthez: “Kétszínű birsalmasajt”


  1. Dusz says:

    Szerintem a világosabb színű sajtok más fajta almából készülhetnek, mert amit én megfőztem, egyáltalán nem színeződött pirosra. Maga a massza is narancssárgának mondható.

  2. Momó says:

    Citromlevet szoktak beletenni, attól lesz világos. Ugyanúgy kifakítja a színét, mint a feketeteáét 🙂Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos