Fűszerkéregben sült comb – Húsvétra bárányból

Kategória: Disznóhúsok, Más húsételek

Nem hétköznapi pecsenye ez, már csak a mérete miatt se. Ünnepi vendéglátáskor ülnek annyian egy asztalnál, hogy érdemes legyen egy egész combnak nekiállni. Egy báránycombot akár 6 ember is elfogyaszt, de a recept ugyanígy készíthető disznóból is, ahhoz azért több éhes száj dukál.

Ügyesen előkészíthetjük előző nap, csak sütni kell kivenni a hűtőből.

1 bárány comb (1,5 kg) vagy disznó lapocka (3 – 4 kg)
1 diónyi gyömbér, reszelve
2 kanálnyi apróra vágott friss rozmaring
4 evőkanál méz
só, bors
fehérbor (almaborral is finom)

Tisztítsuk meg a combot a fölösleges hártyáktól, bőnyegektől. Keverjük össze a fűszereket és minden oldalán alaposan dörzsöljük be vele a húst. Addig masszírozzuk, amíg az összes fűszer ráragad, mintegy kérget alkotva rajta. A pohárba töltött mézet pár pillanatra tegyük a mikróba, hogy megolvadjon. Ecsettel kenjük be vele a húst, ügyelve arra, hogy ráragasszuk vele a fűszereket, ne lemossuk. Idáig előkészíthetjük előző nap, és betehetjük a hűtőbe éjszakára.

Tegyük a combot akkora tűzállóba, fémfülű lábosba vagy (rácsos) tepsibe, amiben épp elfér. Öntsünk alá fél liter bort és tegyük a 230 fokra felforrósított sütőbe. 30 perc után vegyük vissza a tűzhelyet 160 fokra és ezen süssük további 90 percig. Ha disznó lapockából csináljuk, ez legalább 120 perc lesz. Ha nagyon feketedni akarna, takarjuk be egy alufóliával, de vigyázzunk, ne ragadjon rá a kéreg.

Amikor megpuhult, vegyük ki és lazán takarjuk be alufóliával,hogy ne hűljön ki. Miközben így pihen a hús, öntsünk bort a sütőedénybe és áztassuk fel vele mindazt, ami odasült. Ebbe a mártásba tegyünk egy darabka vajat, és ha híg lenne pici keményítőt.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos