Gránátalmás ananászsaláta
1 db ananász
1 db gránátalma
1 evőkanál vaníliakivonat
ízlés szerint méz vagy cukor
tejszínhab (elmaradhat)
Keressünk jó érett ananászt. Segít a gyümölcs színe: minél sárgásabb, annál érettebb. Levágjuk a leveleket a tetejéről (vállalkozó kedvűek legyökereztethetik) és egy szeletet az aljáról is. Deszkára állítva, éles késsel, a tetejétől, csíkonként levágjuk a héját. Sajnos elég vastagon kell hámozni, hogy a pikkelyek mélyén ülő barnaságok se maradjanak rajta. Hosszában négyfelé hasítjuk és a közepéről levágjuk a kemény torzsáját. Az így megpucolt ananász húsát kockákra vágjuk és tálba tesszük.
A gránátalmát keresztben félbevágjuk és a tál fölé tartva, nagykés fokával ütögetve kikalapáljuk a „magjait”. Ami nem esik ki magától, azt kézzel vagy kiskanállal kipiszkáljuk. Közben vigyázunk, hogy a fehér szivacsából ne potyogjon bele.
Meglocsoljuk a vaníliakivonattal és összekeverjük. Ha nem találjuk elég édesnek, kevés mézzel vagy cukorral ízesíthetjük. Aki megengedheti magának a tejszínhab kalóriáit, nyomjon a tetejére egy rózsányit.
Tipp: vendéget várva akár délelőtt is elkészíthetjük, a hűtőben friss marad tálalásig.