Hamar megsülő mézes tallér
Nyáridőben is kell időnként valami sütit csinálni, nem mindegy, mennyi ideig fűtjük a lakást ilyenkor. Ez jókora adag, hamar megvan, és eddig még mindenki szerette.
40 dkg liszt
40 dkg darált mák
40 dkg méz
40 dkg vaj
10 dkg barna cukor
3 tojás
fél csomag sütőpor
A szobahőmérsékleten meglágyult vajat keverjük habosra a cukorral, majd a tojásokkal is keverjük simára. Csurgassuk hozzá a mézet. Ha becukrosodott a mézünk, előtte melegítsük meg, de hagyjuk visszahűlni, nem fog azonnal visszasűrűsödni. Kevergetés közben adjuk hozzá lassan a mákot és a sütőporos lisztet. Nem rontjuk el, ha egy kis rumot (aromát) is keverünk bele.
Sütőpapírra kiskanálnyi kupacokat rakjunk, egymástól pár centi távolságra, mert sülés közben tallérrá lapul. 180 fokos sütőben kb. 15 percig süssük. Figyeljünk a sülő tallérjainkra, amint a szélük színesedni kezd, vegyük ki a sütőből, különben kiszárad és hamar megkeseredik. Pár perc hűlés után megkeményedik annyira, hogy le lehessen szedni a papírról, és lehessen rátenni a következő adagot.
A recept szerinti adag hatalmas mennyiség, el lehet felezni. A másfél tojás helyett nyugodtan vehetünk két kicsit.