Hamis marcipánkrumpli sütőtökből
Talán nem idegen a mai nap hangulatától ez a recept. Az 50-es évek hiánygazdálkodása, bolti kínálata erősen próbára tette a háziasszonyok találékonyságát. A háborús időszakokhoz hasonlóan előkerültek a hamis, az “olyan mint” receptek.
Nem tart sokáig az elkészítése és remek konyhához szoktató játék már kiscsoportos gyerkőcöknek is. Végre egyszer úgy gyurmázhatnak, hogy nyugodtan meg is ehetik.
A hozzávalókból nem lesz nagy adag, érdemes a többszörösével nekiállni, lelkes fogyasztó úgyis kerül hozzá.
2 dkg búzadara
15 dkg sült tökhús
10 dkg mandula
kakaópor
A darát fél deci vízben főzzük fel és hagyjuk, hogy az összes vizet feligya, mire kihűl. A legegyszerűbb mikróban, megvan fél perc alatt, de közben kavarjuk meg kétszer, hogy ne legyen csomós. A még melegen meghámozott tök húsát villával törjük pépesre. A mandulát (esetleg diót) daráljuk finomra, ehhez a barna héját nem kell lehúznunk. Keverjük össze a tököt, a darát és a mandulát, pár csepp mandula aromával. Ha nem akarjuk, hogy érdekes színe legyen, próbáljunk a zöld mandulaaroma helyett átlátszót venni. Ha túl puhának találjuk, kevés édes morzsával sűrítsük. Gyúrjunk golyókat belőle és hempergessük kakaóporba. Még finomabb, ha a golyók közepébe becsomagolunk egy szem aszalt meggyet, mazsolát cukrozott narancshéj darabkát.