Hangop, avagy akasztott joghurt

Kategória: Krémek, Technikák - trükkök

gyumolcsoskrem1aHollandiában kínáltak ilyen néven ezzel a gyümölcsös, könnyű, nyári desszerttel, bár igazából semmi kizárólag holland jellegzetessége sincsen.

3 nagy pohár joghurt (az egyik lehet kefír is)
1 nagy pohár tejföl
cukor
vanília
gyümölcsök

A desszert attól lesz krémes, hogy ki kell csöpögtetni a savót a tejtermékekből. Mielőtt bárki megijedne, hogy ez mekkora disznósággal jár, és inkább neki sem áll, megnyugtatom: nem veszélyes. Kell hozzá egy laza szövésű, nagyobbacska konyharuha, de még jobb egy patikában vett géz lap. Kisebb mennyiségnél egyszerűen a hálós levesszűrőt béleljük ki a textillel, tegyük egy magas fazék tetejére, hogy az alja ne érjen majd bele a savóba, és töltsük bele az összekevert tejfölös joghurtot. Nagycsaládos adaghoz tegyünk az asztalra egy felfordított széket, a géz sarkaira kössünk csomót, ennél fogva akasszuk a szék lábára, és tegyünk alá egy tálat, hogy abba csöpöghessen a savó. (A lecsöpögött savó egy kis gyümölcsszörppel ízesítve, finom hideg üdítő.) Hagyjuk néhány órán át csöpögni, hogy krémesre sűrűsödjön. Egyszer sikerült szinte túró szilárdságúra kicsöpögtetnem, de egy kis tejföllel ismét krémessé kevertem.

A krémessé sűrűsödött joghurtot tálba téve keverjük össze a vaníliával és annyi cukorral, hogy ne érezzük túl savanyúnak. Az idény, vagy a fagyasztó tartalma, szerinti gyümölcsökkel rétegezzük poharakba, és kínálásig tegyük a hűtőbe. Nem rontjuk el, ha egy kis durvára vágott diót, mandulát is szórunk a tetejére.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos