Hideg borscs – vega recept

Kategória: Húsmentes fogások, Levesek

A klasszikus orosz céklaleves meglehetősen átértelmezett változata ez a recept. Alighanem kikapnék, hogy egyáltalán borscsnak merem nevezni, de amiben cékla van és leves, mi más lenne?

Azért is más, mert nem húsleves alapú, így aztán a tejjel és tojással haragban nem levő vegák is nyugodtan vehetnek belőle. Érdemes akkor készíteni, amikor salátának is főzünk céklát, elég egyszer összemaszatolni a konyhát.

50 dkg cékla
2 dl joghurt
20 dkg savanyú uborka
1 kis fej hagyma
2 keménytojás
2 dl tejföl
só, bors

A céklasalátából vegyük ki a szeleteket és vágjuk metéltre. Hasonló formára vágjuk az uborkát is. Adjuk hozzájuk a reszelt hagymát és keménytojást is. Öntsük fel a cékla levével és joghurttal. A tejföl felét is keverjük el benne. Ha a céklasaláta leve nem lett volna elég savanyú, kevés citrommal ízesítsük a levesünket. Sózzuk meg, és hogy legyen a borscsnak borsa, tekerjünk néhányat a darálón. Legalább egy órára tegyük a hűtőbe. A tányéron díszítsük a maradék tejföllel és az egyik,  kockákra vágott tojássárgájával.

Kiváltképp ha gyerek van az asztalnál, érdemes valami moshatóra teríteni, mert mindent összefog, ha lecsöpög. Aki pedig olyan feledékeny, hogy a céklázáshoz nem húz gumikesztyűt, az ilyen véreskezű szakács lesz, akiről sokan megtudják, mit is főzött az elmúlt napokban.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Hideg borscs – vega recept”


  1. gyuri says:

    A receptet olvasva nem kell szégyenkezned. Én 1976-ban Rigában -Lettország – ettem a menzán ugyanezt a levest, és nagyon finom volt. Annak idején recept nélkül improvizálva én is ehhez az összetételhez jutottam.
    üdv GyuriÍrjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: