Gibanica

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Tejes ételek, Tészták

gibanica1

Blogisztánszerte sokfelé találkoztam már ezzel a recepttel. Több nép tartja sajátjának, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, a receptek azon táborába tartozik, ahol mindenkinek megvan a saját, egyedül igazi változata.

Nagyjából 10 perc alatt össze lehet rakni és fél óra alatt meg is sül. Elég toleráns tésztaféle, jól viseli a leírt recepttől való eltérést, a kísérletezést. Most kivételesen kihagytam mindenféle variálást, alapkivitelben készült. Elég laktató ahhoz, hogy egy leves után második fogásként tálalhassuk. Ha netán maradna, hidegen ugyanolyan finom, annyi csak a különbség, hogy összeáll egy kicsit, szeletelhetővé válik.

2 csomag réteslap, a 8 laposból
50 dkg túró, érdemes lenne (részben) juhtúróval is kipróbálni
5 tojás
1 kis pohár tejföl
0,5 l tej
só, bors, szerecsendió …

A tojásokat kikeverjük a tejföllel, túróval és a tejjel. Sózzuk, fűszerezzük. Kikent tepsibe tegyünk egy réteslapot, kenjük meg olajjal vagy olvasztott vajjal. Takarjuk be egy újabb lappal, amit bőkezűen locsoljunk meg a túrós maszattal. Gyűrjünk rá egy réteslapot, úgyis nagyobb a tepsinél, ne hajtogassuk, szabdaljuk. megint túró következik, mindaddig, amíg két lap marad az asztalon. Egyiket fektessük az utolsó túróréteg tetejére, kenjük meg olajjal, fedjük be az utolsó lappal és azt is olajozzuk meg. 170 fokos sütőben süssük át, hogy a teteje is pirulni kezdjen. Érdekes megfigyelni, hogy a papírvékony réteslap milyen vastaggá hízik a tejben fürdetéstől.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos