Kalandos narancsdzsem

Kategória: Befőzés

A dolgok nem mehetnek mindig simán, unalmas lenne az életünk.

Az ember lánya elhatározta, hogy valamit kezdeni fog a narancshéjakkal. Ahogy kell, alaposan megsikálva gyűltek a naponta cserélt vízben, valahol a hűtő aljában, egy üvegben. Közeledett a hétvége, amikor jut ideje ilyenekre, biztonság kedvéért vitt még haza egy hálónyival, kiegészítendő a készleteket. A nagy nap reggelén már csak az derült ki, hogy cukor nincs elég, de azért csak a sarkiba kellett elugrani. Az ihlet is megjött: dzsemet kéne főzni.

Igen ám, de az összes fellelhető recept úgy szól, hogy egyik nap beáztatjuk, másik nap megfőzzük. Márpedig erre nincs több nap, vagy ma, vagy soha. Kérdés feladva: mi légyen most?

Némi töprengés után a frappáns megoldás is megszületett, elvégre honnan tudná a narancs leve és húsa, hogy a saját héjával főzik-e össze?

Az alaposan kiáztatott narancshéjakat apró kockákra vágta, ami meglehetősen unalmas dolog, kizárólag valami agyzsibbasztó sorozat háttértévézése közben viselhető el. OK, a kéztartás nem tökéletesen egyezik a nagykönyvben írttal.

A friss narancsokat meghámozta, kimagozva kis darabkákra vágta. A kilónyi meghámozott narancshoz került két citrom húsa is, nehogy túl édes legyen. Az egészet beletette egy fazékba, és csendesen főzni kezdte. Szűk fél óra alatt a héjak megpuhultak, ekkor ment bele háromnegyed kiló cukor – a narancshéj és hús összesen bő kilónyi lehetett. Főtt benne egy kicsi rúd fahéj is, és a kamra mélye által előadott dzsemkocsonyásító, még a nyárról. Kb. negyed óra alatt a cukor maradéktalanul felolvadt és az egész egy sűrűsödő maszat lett, amiben szépen tolongtak a héjkockák. A szokott módon üvegbe mérte, majd örömmel kóstolgatta a kimaradt részt. A héj puha, de rágható, és az egész kicsit savanykás, kicsit fanyar és egyáltalán nem túlédesített lett. 5 ilyen mustáros – tormás üveggel telt meg belőle. Közeledvén a kalácsszezon, aligha lesz hosszú életű.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: