Technológiai leírás, salátába való paprika sütéséhez

Kategória: Saláták, Technikák - trükkök

Finom, érett kápia paprikák tornyosulnak a piacokon. Ebből a legfinomabb a sült paprika saláta, ez a Balkánról hozzánk érkezett finomság. A legmacerásabb része a készítésének, a paprika megsütése és lehámozása. Akinek nincs gáztűzhelye és a grillsütőben se tud tüzet rakni, annak marad a sütő. Az a nagy hátránya, hogy mire a héja lehúzhatóra sül, addigra a húsa egészen megfő, löttyedten puha lesz.

Ezt oldottam meg a következő módszerrel, ahol olyan gyorsan melegszik meg a héj, hogy nincs ideje alatta a húsának is felforrósodnia.

A szükséges kellékek:

kápia paprika
tálca
erős villa
a műhelyből kölcsön vett forrasztólámpa (mottó: egy jól felszerelt háztartásban minden nyavalya megtalálható, ami a konyhában is hasznossá tehető 🙂 )

A paprikát mossuk meg, majd hagyjuk teljesen megszáradni. Ez fontos, mert a rajta álló vízcseppek hűtik és alattuk nem jön le a héja.

Szúrjuk a villát a paprika csumájába, jó mélyre, nehogy a forró paprika lepotyogjon. A legforróbbra állított lánggal perzseljük végig a paprikákat. Ahol a láng hegye hozzáér, azonnal felhólyagosodik és megfeketedik. Egy paprika körbeperzselhető egy perc alatt.

Az elkészült paprikákat tegyük jól záródó dobozba és azonnal fedjük is le. Az utolsót is pihentessük 10 percig, ez alatt a saját gőzében megpuhul az égett héja. Ez után egy kiskéssel egyszerűen lekaparhatjuk, majd leöblíthetjük a feketeséget. Az egész attrakció során a paprika húsa alig puhul valamennyit, épp csak elveszti teljesen nyers állapotát.

Kedvenc öntetünkkel összeérlelve is harapható, szinte ropogós a paprikánk. Bónusz: a kerti grillen sütötthöz hasonlóan kissé füstös íze lesz.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Technológiai leírás, salátába való paprika sütéséhez”


 1. Dunkler Aranka says:

  Ezt a remek otletet csak igazolni tudom :-).
  Igaz a parom kicsit furcsan nezett mikor rakerdeztem van-e forrasztoja…
  En zold nagymeretu, kozepesen eros chili paprikaval probaltam ki, mivel mindketten szeretjuk a csiposet.
  Tokeletes volt, es amikor a maradekhoz a hazi virslinkbol ( a recepnel hozza szoltam) karikaztam nehany darabot hozza, rovid varakozas utan mennyei eledelunk lett.
  Koszonet a remek otletert, es folytatom a „kiserletezest” :-).
  Udvozlettel: AriÍrjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos