Sajtos rántotta – Gasztrogyereknek

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Kímélő ételek, diéta

sajtos-rantotta1

Mai kínzó kérdésében Gasztrogyerek a tökéletes rántotta létét firtatja. Azt hiszem kérdésére egyértelműen igenlő választ adhatunk: van tökéletes rántotta. A rántotta tökéletessége persze nem abszolút kategória, mindenkinek meg lehet a saját tökéletessége – legalább a rántottában.

A kétszínű birsalmasajt projekt közben nem volt érkezésem más főzőcskéhez, rántottát meg úgy is rég ettem, gyorsan fényképezőgépet ragadtam, hogy megörökíthessem mai tökéletességét. Ha a képről nem derülne ki, én is a szaftos, lágy rántotta híve vagyok, igyekszem is idejében kikapcsolni a tűzhelyet a serpenyő alatt.

A reszelő durva oldalán lereszeltem egy maréknyi intenzíí ízű ementálit. Ráütöttem három tojást, és öntöttem hozzá kb. a tojások felének megfelelő tejet. Megszórtam (indiai fekete) sóval, de csak mértékkel, mert a sajt se sótlan. Villával addig vertem, amíg a tojás fel nem vette a tejet. Közben odatettem a tűzhelyre a teflonos serpenyőt, benne egy darabka (2-3 dkg) vajjal. Hagytam felhabzani, majd amikor elmúlt a forrása és picit kezdett barnulni, beleöntöttem a tojást. Igyekszem csak a szélét behúzogatni középre, hogy minél kevésbé szakadjon szét. Időnként a villával alányúlok, megemelem, hogy aláfolyhasson a még folyékony tojás.  Lehúzom a tűzhelyről, és gyorsan lefényképezem, mielőtt kihűlne. Ha olyan kedvem van – ma nem volt – akkor csípős pirospaprikával megszórom a tetejét.

 


5 hozzászólás a recepthez: “Sajtos rántotta – Gasztrogyereknek”


  1. Hú, ez tökjól hangzik…sajttal és tejjel elég ütős lehet:)

  2. ködlámpa says:

    Tényleg nagyon jól hangzik, holnap össze is ütök egy ilyet.
    A tej vagy TEJFÖL bele meg nálam alap. 🙂

  3. Mackómama says:

    tej minek bele?
    ímé ősi családi receptünk:
    előjáték hajnalhasadtával: tyúkok alól friss tojások begyűjtése
    jóval később, lusta unokák felserkenésekor (jócskán megpirkadt már) nagymamám nekiállt a mennyei manna elkészítésének:
    vasserpenyőbe (!) pici kacsazsírt langyított, durva őrlésű sót szórt rá, majd ráütötte a tojásokat (3 db/unoka). Mikor kezdett sercegni, kavart rajta 3-at, 4-et és rögtön le is húzta a tűzről.
    Ahogy manapság mondanák: márványosra sült, nem keveredett el a fehérje a sárgájával teljesen, ettől még finomabb lett…

    non plus ultra: friss házikenyérrel és frissen szedett paradicsommal ettük

    no azóta sem tudta senki visszahozni azt az ízt!

    erre vajon hány michelin csillagot adnátok??? :-)))

  4. jókaja says:

    Az ilyenre nosztalgiacsillagok járnak 🙂
    Tejet azért teszek bele, mert lazítja, könnyíti.

  5. Csenga says:

    Mi tejfölt adunk hozzá, Apósom hajóján a szakács azt mondta, így lehet csak +nedvesseget belevinni. Ezek szerint tejjel is műxik.

    Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy csak villával és nagyon lazán szabad a tojásokat felverni. De a reszelt sajt, esetleg sonka hozzáadásával nekem már inkabb omlett (persze lepényként sütve.)



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: