Sajtos rántotta – Gasztrogyereknek

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Kímélő ételek, diéta

sajtos-rantotta1

Mai kínzó kérdésében Gasztrogyerek a tökéletes rántotta létét firtatja. Azt hiszem kérdésére egyértelműen igenlő választ adhatunk: van tökéletes rántotta. A rántotta tökéletessége persze nem abszolút kategória, mindenkinek meg lehet a saját tökéletessége – legalább a rántottában.

A kétszínű birsalmasajt projekt közben nem volt érkezésem más főzőcskéhez, rántottát meg úgy is rég ettem, gyorsan fényképezőgépet ragadtam, hogy megörökíthessem mai tökéletességét. Ha a képről nem derülne ki, én is a szaftos, lágy rántotta híve vagyok, igyekszem is idejében kikapcsolni a tűzhelyet a serpenyő alatt.

A reszelő durva oldalán lereszeltem egy maréknyi intenzíí ízű ementálit. Ráütöttem három tojást, és öntöttem hozzá kb. a tojások felének megfelelő tejet. Megszórtam (indiai fekete) sóval, de csak mértékkel, mert a sajt se sótlan. Villával addig vertem, amíg a tojás fel nem vette a tejet. Közben odatettem a tűzhelyre a teflonos serpenyőt, benne egy darabka (2-3 dkg) vajjal. Hagytam felhabzani, majd amikor elmúlt a forrása és picit kezdett barnulni, beleöntöttem a tojást. Igyekszem csak a szélét behúzogatni középre, hogy minél kevésbé szakadjon szét. Időnként a villával alányúlok, megemelem, hogy aláfolyhasson a még folyékony tojás.  Lehúzom a tűzhelyről, és gyorsan lefényképezem, mielőtt kihűlne. Ha olyan kedvem van – ma nem volt – akkor csípős pirospaprikával megszórom a tetejét.

 

%d blogger ezt szereti: