Tavaszváró kolbászos krumplileves
Gyerekkoromban a krumplilevest fehérnek ismertem, tejföllel habarva, paprika nélkül. Meglepetten találkoztam a paprikás változattal, amiben nincs tejföl. A kettő találkozása ez a változat, ami sokak számára talán A krumplileves.
60 dkg krumpli
1 fej hagyma
15 dkg szárazkolbász
1 kis pohár tejföl
esetleg keményítő
só, bors, kömény, szerecsendió
A krumplit hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra. A hagymát is aprítsuk finomra, a kolbászt hámozzuk meg és szeleteljük karikákra.
Pici zsiradékon pirítsuk át a kolbászkarikákat. Így kevésbé esnek szét és az ízük is finomabbá válik. Szedjük ki a fazékból és tegyük félre, nehogy elfogyjon mire a leves elkészül. A fazékban pirítsuk meg a hagymát, majd tegyük rá a krumpli kockákat. Kicsit kevergessük felöntés nélkül, hogy piruljon, párolódjon saját gőzében. Öntsük fel 1-1,5 liter vízzel és csendes forrással főzzük kb. 15 percig, hogy a krumpli megpuhuljon. Amikor a krumpli már majdnem teljesen puha, tegyük vissze bele a kolbászkarikákat.
Ha nem szétfövős fajta krumpliból főzzük, akkor kevés keményítővel célszerű behabarnunk. Ehhez keverjünk csomómentesre két teáskanálnyi keményítőt (a liszt is megteszi) kevés hideg vízzel. Ezt keverjük simára a tejföllel, amihez kanalanként adjunk a levesből, hogy fokozatosan melegebbé váljon. Végül öntsük a levesbe és épp csak egyet forraljunk rajta.
A recept első közlésként a Kifőztük receptújság februári számában jelent meg.