Tejszínes krumpliköret, a szezon szerint medvehagymával
A krumpli köretek egyik olyan formája ez, amit nagyon szeretek. Krémesen szaftos, de mégsem krumplipüré.
Nincs vele túl sok munka és változatosan ízesíthető, nem csak medvehagymával. Nagyon praktikus olyankor, amikor sütőben sül a főétel, mert mellé téve elkészül a köret is. Igazából akár hústalan főételnek is megteszi.
1 kg krumpli
2 dl tejszín
3 – 4 dkg vaj
medvehagyma
só, szerecsendió
Hámozzuk meg a krumplit és gyaluljuk egész vékonyra. A medvehagymát mossuk meg, a vastag szárát húzzuk le és tegyük egy edénybe a tejszínnel együtt. Botmixerrel dolgozzuk simára. Szórjuk kivajazott tepsibe a krumplit, rétegenként megsózva és szerecsendióval ízesítve. A tetejére simítsuk rá a medvehagymás tejszínt, majd tegyünk rá vajdarabkákat. 180 fokos sütőben fél óra alatt megpuhul és színt kap a teteje.