Krokambus szelet – Dédnagyanyám receptje
Nagyon régi családi receptünk ez, Nagyanyám sokszor sütötte, mikor az unokáit várta.
A feljegyzés azonban az Ő édesanyjától származik, akit én nem ismertem, csak hallhattam Róla.
Nem bonyolult az elkészítése, hamar megvan, mégis nagyon finom, ropogós dióhabbal borított sütit kínálhatunk. Meglepően jól bírja a tárolást, főleg jól záródó fém dobozban. Egy hét meg se kottyan neki, feltéve, hogy megéri ezt a sütemények számára matuzsálemi kort. A hozzávalók a sütő nagy tepsijéhez valók, ahogy Nagyanyám írta, a nagy gáztepsihez.
5 tojás (a tésztába csak a sárgája)
15 dkg vaj
10 dkg cukor
30 dkg liszt
Dolgozzuk össze a tészta hozzávalóit és ezt a zsíros, kicsit puha tésztát kézzel tapicskoljuk bele a tepsibe. Kenjük meg baracklekvárral vagy más pikáns, savanykás dzsemfélével.
7 tojás fehérje
15 dkg cukor
15 dkg dió
Verjük kemény habbá a tojásfehérjéket, majd a cukrot fokozatosan belecsurgatva verjük tovább, amíg fényes, kemény habot kapunk. Óvatosan forgassuk bele a diót, de mandulával vagy mogyoróval is finom. Simítsuk a tésztára ezt a diós habot és 170 fokos sütőben süssük, amíg a tészta is átsül és a hab is ropogós kérget kap.
Szia!
A tésztához 5 egész tojás kell vagy csak a sárgája?
Csak a sárgája, javítottam.
ezt én is ismerem, gyakran volt nálunk is. ezt is is készítem hammarosan. olyan jó, hogy eszembe juttatttad!!
Nagyon jol nez ki a foton, koszi, szeretnem kiprobalni.
Villanysutom van, amit imadok, (mert nem valtozik a ho ugy mint a gaznal sokszor a nyomastol fuggoen) tehat azt szeretnem kerdezni hogy
az en draga Nagymamam mindig azt mondta hogy csak “szaritani” kell
a habcsokot, amitol megveszek! O valahogy ugy csinalta hogy bemelegitette a sutot aztan elzarta, de amikor en ugyanezt megprobaltam, a csokjaim szetfolytak, halvany barna szint kaptak es NYULTAK a negy egtaly fele!!!! Hat ilyen mar nincs!!! Csak en vagyok ilyen ketbelkezes?!?!
Es ennel a receptnel forro elomelegitett sutobe kell tenni, vagy “szaritani”
mert akkor el sem kezdem.
Nagyon varom a valaszod!!! Koszike elore is! “C”
Minden cicó nélkül megsütöd! Tömörebb, sültebb, mint egy habcsók, de így a finom.
Habcsóknál a szárítás 50-60 fokot jelent. Ha a sütőd nem hőfokra állítható, hanem fokozatra, érdemes egy sütőhőmérőt beszerezned/kölcsönkérned, hogy megmérhesd, hanyas fokozaton, milyen hőmérsékletű.
Halali, es nagyon KOSZI a gyors valaszt!!!!!!!
Mielott teljesen az idegeidre mennek megmondanad hogy mi a kulombseg az en szaritasom, es a Nagymamame kozott, mert neki szaradt, de nekem
…… nem tudom mit csinal a “habcsok”. Elajul, megbarnul, es a vegen
hogy megkoronazza addigi faradozasaimat, NYULIK.
Itt nalunk (USA-ban) Fahreinheit-tel merunk (F es nem C-al) de atszamitom, az nem problema. A sutom gombjain a homersekletet van
(szerencsere) es nem fokozatok. Tehat ha Celsiusban irod, az nekem tokeletes. Koszike!!!