Krumpligombóc liszt és tojás nélkül

Kategória: Kímélő ételek, diéta, Köretek

krumpligombóc1a

Ez egy klasszikus német köret receptje, Magyarországon kevéssé ismert ez a fajta. Nem a nekünk megszokott krumplis tészta, amiből pl. a szilvásgombócot csináljuk, hanem kifejezetten köretnek való, elsősorban mártásos húsokhoz. Ugyan nem ezért találták ki ilyen módon ezt a receptet, de akár tojásmentes, akár gluténmentes diétába beleilleszthető.

Fontos, hogy ne szétfövős fajta krumpliból készítsük, különben a gombócaink is szét fognak főni. Nyugodtan csinálhatunk nagyobb adaggal, ami megmarad másnap remekül megmelegíthető, egy serpenyőben körbepirítva.

salátának való krumpli

bors
szerecsendió

A krumplit nyersen hámozzuk meg és válasszuk külön az egyharmad részét. Ezt kockákra vágva, sós vízben főzzük meg és még melegen törjük át. A nyers krumplit finom reszelőn reszeljük le, tegyük egy vászon konyharuhába és egy tál fölött, alaposan csavarjuk ki a levét. Öntsük a levet egy magas pohárba, hogy leülepedhessen a keményítő belőle. Amikor a főtt krumplit áttörtük és kihűl, óvatosan töltsük le a vizet a leülepedett keményítő tetejéről, és gyúrjuk össze a két krumplit a keményítővel. Ne felejtsük el megsózni és megfűszerezni. Aki szereti, kevés finomra vágott petrezselymet, snidlinget is belegyúrhat. Ha nem állna össze formázható sűrűségűre, adjunk hozzá még egy kis zacskós keményítőt. Forraljunk sós vizet és épp csak gyöngyöző hőmérsékleten tartva, főzzük meg benne a gyerekököl nagyságú gombócokat. 15 – 20 perc kell ahhoz, hogy a közepe is átfőjön, még ha hamarabb fel is jön a víz színére. Lehetőleg úgy időzítsük, hogy frissen készüljön el, de a kész gombócokat, letakarva melegen tarhatjuk a langyos sütőben.

 


  • Sült libacomb vörösborral | Jó kaja 10. 05. 02.
  • -->

    Írjon megjegyzést


    • - x -

    • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

    • Fontos