Málna lelke, csak felnőtteknek

Kategória: Alkoholos italok

Hamarosan tetőzik a málnaszezon, lesz a piacon kissé túlérett málna is. Az abból készülő itóka őrzi meg legcsodálatosabban a gyümölcs illatát.

1 kg kissé túlérett málna
1 l tisztaszesz (2 l almapálinka, vodka)
darabka fahéj
pár szem szegfűszeg
1 rúd vanília
cukor

A málnát kissé törjük össze kézzel, vagy a botmixerrel. Tegyük uborkásüvegbe és töltsük rá a szeszt. A recept hozzávalói között már utaltam rá, hogy nem csak tisztaszeszből lehet elkészíteni. Ha nem jutunk hozzá, bármilyen semleges, illatmentes, 40 % körüli itallal is felönthetjük a málnát. Dobáljuk bele a fűszereket, zárjuk le az üveget és tegyük a kamrába néhány hétre. Ha nincs meg az üveg csavarkupakja, aakor tegyünk egy darab alufóliát folpackra, és hajtsuk rá a műanyag fóliát. Ez a háromrétegű fólia tökéletesen lezárja, nem párolog el, aminek ott kell maradnia.

Ha elmúlt legalább az abszolút minimumnak tekinthető 3 hét, szűrjük le az alkoholt, egy üvegbe. Ha tisztaszesszel csináltuk, öntsünk 1 liter vizet a sűrűjére és a visszazárt üveget pár napra tegyük vissza a kamrába. Ez alatt kiázik belőle a maradék alkohol és aroma. Ha pálinkafélével csináltuk, az nem hígítható ilyen mértékben, ott ki kell hagyjuk ezt a lépést. A leszűrt leveket ízlés szerint cukrozzuk meg. Első lépésben ne tegyünk bele 3-5 dkg-nál több cukrot, literenként. Egy jó likőrenek nem édesnek kell lennie, hanem a gyümölcs arpmáját, illatát kell tükröznie, a cukor csak ezt segít kiemelni. Én nem szoktam szirupot főzni, egyszerűen beletöltöm a kristálycukrot, és pár napig időnként összerázom. Ha nem találom elég édesnek, még tehetek bele újabb adag cukrot. Nem baj, ha ez sokáig elhúzódik, amúgy is érlelni kell az elkészült likőrt. Ennek egy hónap a minimuma, de igazán Karácsonyra lesz finom, ha marad még belőle. 😉

 


2 hozzászólás a recepthez: “Málna lelke, csak felnőtteknek”


  1. Plósz Sándor says:

    Ha a málnát mélyhűtöd pár napig és arra öntesz 75-80 fokos szeszt, ezt málnapálinkához öntöd, amelynél a finomításkor két kanál szódát teszel (savelvonás) és ehhez öntöd a lelkét amelyben a vaniliarúd ázott, akkor kapod az eredetit. Lásd a könyvünk, Kisüsti pálinka, Szeszfőzés gyümölcsökből. Püski kiadó.

  2. jókaja says:

    Köszönöm a kiegészítést!Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos