Zabpelyhes kenyér

Kategória: Kenyér

zabpelyhes_kenyer

Nagy kedvencem ez a recept, mert nagyon jóízű kenyér lesz belőle. Tönköllyel az igazi, az ízesebb a sima búzalisztnél és remekül áll össze a zabbal. Ha egész kocka élesztővel csináljuk, hamar kész leszünk vele, de van aki kiérzi belőle az élesztő ízét. Nyugodtan csinálhatjuk egy negyed kockával is, ha nem kell siessünk vele.

Este kovászt készítünk. Ehhez egy bögre zabpelyhet és fél bögre teljes kiőrlésű rozslisztet leforrázunk annyi vízzel, hogy tejfölsűrűségű legyen. Mikor már csak kézmeleg, belemorzsolunk egy kocka élesztőt.

Másnap töltünk hozzá még egy bögre vizet, vagy tejet, 2 dkg sót, kb. fél kiló lisztet. Ez lehet fehér búzaliszt, vagy teljes kiőrlésű tönkölybúza. Alaposan bedagasztjuk, és hagyjuk a duplájára kelni. Ismét összegyúrjuk és bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra. Mire bemelegszik (kb. 20 perc) ismét szépen megkelt a kenyerünk. A lisztes tetejét vizes ecsettel átkenjük, az így ragacsossá tett felszínét megszórjuk zabpehellyel és rásimogatjuk, nehogy lepotyogjanak. 10 percig sütjük 200 fokon, aztán 180 fokon még vagy 40 percet. Ha megkopogtatjuk – kesztyűvel megfogva –  és kongó hangot ad az alja, megsült. Rácson hagyjuk kihűlni, különben nem marad ropogós a héja.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: