Morzsásnak álcázott kókuszos hal

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Halételek

kokuszos-halfile1a

Mikor láttam és olvastam Trinity halfiléjét, eldőlt, hogy a meghatározott cél nélkül, csak készletre vett halfilé így fogja végezni. Nagyon érdekelt a pirított kókuszreszelék, amit eddig inkább csak süteményekben használtam. Tudom persze, hogy ahol a kókusz megterem, ott nem ilyen egysíkú a használata, valahogy idehaza így szoktuk meg.

Azt már talán említeni is fölösleges, hogy a recept nem másolatként készült el. Pangasius filét vettem, mert mi éppen annak puhaságát, omlósságát szeretjük, szálkára meg ezzel sincs gond. Korianderzöld is ritka vendég a konyhánkon, még a piacunkon se találnék, a csípős ellen pedig van akinek tiltakozik a gyomra. Ezektől eltekintve is nagyon finomat ebédeltünk.

1 kg pangasius filé (szerintem szinte bármilyen halból finom)
5 dkg kókuszreszelék
5 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
só, bors, kurkuma, gyömbér, őrölt koriander, késhegynyi csemegepaprika
1 lime

Nyomjuk ki a lime levét és reszeljük le a héját. A fagyott filékre csöpögtessük rá a levet és szórjuk rá a héjat, majd lezárt dobozban tegyük a hűtőbe, ahol másnapra szépen kiolvad. Nagyon finom íze lesz bármilyen halfilének, amit így olvasztunk ki, akár sima citrommal helyettesítve a zöldet.

Vegyük ki a filéket a léből, amit eresztettek és papírtörlővel szárítsuk le. Fektessük jóféle sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy a tepsibe helyezhető, beolajozott rácsra. Sózzuk meg és daráljunk rá borsot. Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat és pirítsuk meg rajta a kókuszreszeléket. Csak halvány sárgára pirítsuk, a hal sütése közben még sötétedni fog, viszont nem lenne jó ha megégne. Húzzuk félre a serpenyőt, nyomjuk bele a fokhagymát, szórjuk bele a gyömbért, koriandermagot és a kurkumát. Pár pillanatra tegyük vissza a tűzhelyre, épp csak amíg pezsegni kezd. Egyenletesen osszuk el a halfiléken, hogy minél jobban bevonja. Tegyük a 170 fokra előmelegített sütőbe, ahol szűk negyed óra alatt elkészül. Ne süssük túl sokáig, nem finom ha kiszárad.

A kókuszreszelék ropogósra sült, fűszeres kérget képez a halon, ami nagyon érdekes ellepontja a hús enyhe ízének. Nekem kicsit kevésnek tűnt a kókusz, legközelebb bővebben fogom mérni. A fűszerekkel se spóroljunk, a kéreg erősen fűszeres legyen.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos