Mosolygós zsemlék

Kategória: Kenyér

zsemlek2aIdőnként elhangzik a megjegyzés, hogy normál dolgokat tán nem is tudok csinálni, mindig csak extrákat 🙂 Bizonyításképp készültek ezek az átlagos zsemlék.
Este feloldottam egy kocka élesztőt langyos vízben és annyi lisztet kevertem hozzá, hogy tejfölsűrűségű masszát kapjak. Letakarva kovászolódott másnapig.
Felöntöttem két bögre vízzel, tettem hozzá egy evőkanál sót és lisztet, csak úgy szemre. Kenyérfélék sütésénél csak akkor kerül elő a mérleg, ha valami teljesen új receptet próbálok ki. Általában elkezdem dgasztani, és ha túl lágy lenne, hát lapátolok bele még egy kis lisztet.

Mikor épp csak összeállt, csurgattam bele kb. 1/2 dl olajat amival alaposan összedagasztottam. Ahogy kezdett elválni az edény falától (erre célszerű figyelni, mert a gép dagaszt gondolkodás nélkül, és ha tovább dolgozik, a tészta ismét elfolyósodik, beleragad az edénybe), kivettem megliszteztem a gombóc felszínét és visszatettem pihenni. Nem csináltam túl nagy adagot, egy jó fél kiló lehetett a liszt mennyisége, így egy fél óra alatt szépen megkelt. Kiborítottam a sütőpapírral bélelt tepsire, gyerekökölnyi darabokat szaggattam. Úgy formáltam gombóccá, hogy a széleit rendere középre húztam, így szép kerek lett, és az összes gyűrődése egy pontban volt, erre fektettem a tepsiben. Megkentem tojással és ismét hagytam kelni. Másodszorra valamivel rövidebb idő alatt meg szokott kelni, nem szabad hát elfelejteni a sütőt bekapcsolni. 20 perc után mehettek a sütőbe, 180 fok és légkeverés, ahol 20-25 perc alatt megsültek.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos