Pácolt gomba nyárson
Nyárváró ételről van szó, mivel grillezni készítettük először. Annyira finom, hogy akár sütőben is érdemes megsütni, bár azért a grillen összehasonlíthatatlanul jobb lesz, meg különben is, hadd grillezzünk már esőmentesen.
Tulajdonképp olyan köretnek szántuk, amit a hús mellett meg lehet sütni, de akár hús nélkül is megállja a helyét. Minimális módosítással húskerülő vendégeinknek is kedvében járhatunk vele.
1 kg egyenletes méretű, nem túl nagy gomba
1,5 dl olívaolaj
5-8 evőkanál szójaszósz
4 gerezd fokhagyma
kakukkfű, oregánó
hajszálvékony szalonna szeletek
A gombát folyó víz alatt, röviden öblítsük le, de ha elég tiszta, akkor csak töröljük meg, hogy ne szívhassa tele magát vízzel. A kalap aljánál vágjuk le a szárait, a leeső darabokból főzzünk gombakrém levest.
Az olajból, a szójaszósszal és a fűszerekkel keverjünk páclevet, egy jól zárható műanyag dobozban. Tegyük bele a gombát, zárjuk le és többször forgassuk meg, hogy a páclé mindenütt bevonja a gombafejeket. Éjszakán át pácoljuk a hűtőben.
Sütés előtt húzzuk beáztatott bambusz nyársakra. Aki teheti, tegyen közéjük egy-egy szeletke szalonnát is. Jó parázs fölött hamar megsül.