Paprikás kenyér grillezéshez

Kategória: Kenyér, Más tüzes fogások

paprikaskenyer2aKerti buli, grillezés, a sok hús és saláta mellé csak fogy egy kis kenyér is. Mivel ilyenkor lekvárt aligha eszik valaki is, szabadon lehetett sós kenyeret sütni. Felrémlett gyerekkorom paprikás stanglija, amit csak egy bizonyos péknél lehetett kapni, ott viszont még melegen. Ezt az emléket idéztem ebben a vekniben.

Megfőztem három jókora krumplit, volt vagy fél kiló. Amint nem égette a kezemet, meghámoztam és átnyomtam. Hagytam hűlni, közben egy bögre vízben feloldottam egy kocka élesztőt, és a tálba öntött kilónyi lisztbe nyomott fészekbe tölötöttem. Betakartam a liszttel és hagytam felfutni. Mikor a krumpli is kihűlt és az élesztő is felfutott, ráöntöttem a krumplit a lisztre, szórtam rá két evőkanál sót, egy kis borsot, töltöttem bele 4 dl vizet és dagasztani kezdtem. Egy deci olajban elkevertem egy evőkanál szép pirospaprikát, belenyomtam két gerezd fokhagymát és azt is beledagasztottam a tésztába. Letakarva kelesztettem háromnegyed órát, ennyi kellett neki, hogy szépen megkeljen. Átgyúrtam, veknivé formáztam és a sütőpapíros tepsire téve kelesztettem újabb fél órát. Közben befűtöttem a sütőt, 200 fokra, és az aljába tettem egy pici tepsiben 3-4 deci vizet. A kenyeret megkentem vízzel, megszórtam szezámmaggal, betettem a sütőbe és pár perc elteltével visszahúztam a hőmérsékletet 180 fokra. Nagyjából egy óra alatt sült meg.

A grillezéskor elég keveset ettek belőle, de nehogy aggódom kelljen, az este folyamán, a kolbászból kisűlt zsírral csak elfogyott az egész.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos