Pizzatekercs
Nagyobb társaságra való borkorcsolyát kellett készíteni, amihez előkerült ez a nosztalgiarecept.
Valamikor réges-régen, még az online internetes játékok előtti korban volt szokásban a LAN-party. A haveri kör péntek délután levonult a pincébe, 5-6 számítógéppel, amiket hálózatba kapcsoltak. Szigorúan dróttal, semmi router meg wi-fi. Aztán elhelyezkedett mindenki a saját gépe elé tett matracon, és kezdődhetett a játék. Vasárnap délutánig onnan aligha jött ki bárki is, aki kidőlt, eldőlt és aludt pár órát. Az ilyen barlanglakók etetésére ideális volt a pizzatekercs, amivel mindig hangos sikert arattunk.
Ez az alap adag, nagyobb társaság esetén nyugodtan duplázható, nem fog megmaradni.
40 dkg liszt
10 dkg áttört krumpli
fél kocka élesztő
1 dl olaj
1 csapott evőkanál só
2-3 fej hagyma
1-2 doboz sűrített paradicsom (a doboz méretétől függően)
10 dkg darált sonka vagy kolbász
15 dkg reszelt sajt
só, bors, oreganó, bazsalikom
Kevés vízben, egy kanál liszttel futtassuk fel az élesztőt. A liszttel, sóval, krumplival dagasszunk tésztát, amibe dolgozzuk bele az olajat is. Hagyjuk kelni.
Vágjuk kockákra a hagymát és kevés olajon pároljuk meg. Adjuk hozzá a paradicsomot és a darált sonkát. Fűszerezzük meg és kicsit forraljuk össze. Hagyjuk hűlni, amíg a tésztánk megkel.
A tésztát gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki vékony, hosszú lappá. Kenjük meg a kihűlt krémmel és szórjuk meg a reszelt sajt nagyjával. A hosszabb oldala mentén csavarjuk fel, majd ezt a kígyót vágjuk centis szeletekre. Sorakoztassuk tepsibe az így kapott csigákat és hagyjuk ismét kelni. A maradék reszelt sajtból tegyünk mindegyikre egy csipettel, majd a 180 fokra felfűtött sütőben süssük, amíg a héja színesedni kezd. Azon melegében el lehet kezdeni bekapkodni.
Szia!
1. Mi egy tojást is szoktunk a tésztájába tenni. Nem kell?
2. Ha azonnal megszórtuk sajttal, takarni kellett, mert ráégett volna, mire megsül tészta. Talán túl magas hőfokon sütöttük?
Ebből kérek szépen! Nagyon guszták 🙂