Ritka gomba a piacon

Kategória: Egyebek

Ahogy ígértem, ez a gomba megér egy külön bejegyzést. Szeretem a gombát, ez nyilván látszik is a sok gombás recepten. Valamikor még tanfolyamra is jártam, annyira érdekelt. Sajnos sokkal ritkábban jutok hozzá a gombászáshoz, mint szeretném, nem is nagyon bízom meg már az ismereteimben.

Ezt viszont nagyon könnyű felismerni, annyira jellegzetes. A színében ugyan hasonlít a rókagombára, de alulnézetből egész más. A sárga gerebengomba – az összes többi gerebengombához hasonlóan – ugyanis csapos termőrétegű.

A csiperke lemezes termőrétegét nyilván mindenki ismeri. A vargányafélék szivacsa sem ismeretlen. A rókagomba redői csak távoli rokonai a lemezeknek. Ez a csapos, pálcikás viszont egészen egyedi, és ez jó. Jó azért, mert könnyen felismerhetővé teszi. Igaz ugyan, hogy nem csak az árusítható sárga gerebengomba ilyen, a többi is, de legalább azok se mérgezők, és nehéz bármivel is összekeverni.

Az illata egészen markáns gombaillat, egyszerűen ellenállhatatlan. Az íze sem mindennapos. Erőteljes gomba íz, egy kevés fanyar kesernyésséggel. Igazán különleges fajta. Célszerű az apróbbakat keresni, azok fanyarsága kevésbé érezhető, és az alapos átsütését is ajánlani szokták. Amíg még árulják, érdemes venni belőle, ha igazi különlegességre vágyunk.

 


3 hozzászólás a recepthez: “Ritka gomba a piacon”


 1. trendo says:

  Jó, hogy a fotó a lényeges részletre koncentrál 🙂 Legalább húsz éve nem láttam gerebengombát!

 2. 4Gyerek says:

  Na, én bárminemű gerebent nagyon rég nem láttam.

 3. gombacsiszar.hupont.hu says:

  Én szoktam találni, most a napokban is találtam kb 1,5 kg-ot.
  Savanyúságnak elkészítve szertik többen, de sütve se rosz,
  hasonlít a keserű gombára az íze…Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos


%d bloggers like this: