Savanyúkáposztás, lencsés egytál
Ebben a korai télféle hidegben jól esnek a szaftos egytálételek. Tipikusan ennek az időszaknak a receptje az, amiben hüvelyesek és savanyúkáposzta van. A lencsének nem kell sokkal több főzési idő, mint a káposztának, ha pedig nagyon sietünk, használjunk vörös lencsét, az a hüvelyes-expressz. Ha semmit sem adunk mellé, akkor sem maradunk éhen, de a nagyobb étkűeknek megmelegíthetünk egy vastag szelet főtt tarját, sonkát, esetleg egy pár virslit, debrecenit és kész is a komplett étkezés.
25 dkg lencse
25 dkg (házilag készült) savanyúkáposzta
10 dkg kolozsvári szalonna
1 fej hagyma
1 kanál paradicsompüré
só, bors, babérlevél, szegfűszeg, csombor
Egy órára áztassuk be a lencsét, vörös lencsénél ez elmaradhat. Hámozzuk meg a hagymát és szúrjuk bele a szegfűszeget. A kockára vágott szalonnát olvasszuk ki, ha nagyon kevés a zsírja, tegyünk alá kevés olajat, esetleg fél deci vizet, hogy addig se égjen meg, amíg kiereszti a zsírját. Tegyünk bele mindent és öntsük fel vízzel vagy alaplével, hogy egy jó ujjnyira ellepje. Sózzuk, fűszerezzük és csendesen főzzük 20 percig. Ha még nem találjuk elég puhának a lencsét, hagyjuk tovább főni, de rendszeresen kóstoljuk meg, nehogy kifőzzük a héjából. Ha elfőné a levét, pótoljuk, a végén jó sűrű szaftja legyen, amolyan főzelék és leves közötti átmenet.