Csülkös lencseleves télbúcsúztatónak
A tavaszi friss zöldségekre várva még egy utolsó alkalommal készült hüvelyes. Ezek a tél hagyományos ételei, a friss zöldségféléknél nehezebbek. Szárazbabot már nem szívesen főztem volna, a lencse még elmegy. Hamar meg is fő, és csak nem olyan nehéz, gyomrot töltő.
A piacon rábeszéltek egy kicsontozva felfüstölt csülökre. Megfőztem, és annak a levéből ill. a húsának egy részéből főtt ez az egytálételként fogyasztott leves.
25 dkg lencse
30 dkg csülök
1 fej hagyma
1 szelet húsos szalonna
10 cm kolbász
1 kicsi doboz sűrített paradicsom
só, bors, csombor
A lencsét öblítsük le és áztassuk be egy órára. A szalonnát és a hagymát vágjuk kockára, a lehúzott héjú kolbászt karikázzuk fel.
Közepes lángon olvasszuk ki a szalonnát, majd pirítsuk meg rajta a hagymát. Szórjuk rá a kolbászkarikákat és röviden pirítsuk, amíg kiadja a színét. Öntsük fel és szórjuk bele a lencsét. Kaparjuk bele a paradicsomot és fűszerezzük meg. Kb. 20 perc forralással meg is puhul a lencse. Végül szórjuk bele a kockára vágott, főtt csülökhúst, és melegítsük össze. Aki szereti, a tányérján keverjen el benne egy kanál tejfölt.