Savoy tekercs – egytálétel vagy feltét
A recept nevére nem tudok magyarázatot, hiszen a Savoy sokkal inkább volt a luxus, a mondén élet szimbóluma, mint egy ilyen egyszerűségében nagyszerű étel névadója.
Nyilván lehetne csúcsgasztronómiai hozzávalókból készíteni – speciális krumplit, sajtot és sonkát előírni – de aligha adna annyi többletet hozzá, mint amennyivel az árát emelné.
Célszerű előre gondolkodva több krumplit megfőzni valamelyik ebédhez, és utána egyik napra ütemezni a készítését, így egy főzéssel és pucolással megvan két fogás. Ha lehet kicsit szétesősebb fajta krumplit válasszunk, abból jobban összeáll a lepény, amiben nincs külön kötőanyag, a krumpli keményítőjén kívül. A hozzávalók egyszemélyes adagra szólnak!
20 dkg főtt krumpli
fél fej hagyma
5 dkg sonka
5 dkg reszelt sajt
olaj
A főtt krumplit törjük át, nem kell belőle pürét csinálni, maradhat kissé darabos. A hagymát vágjuk egész finomra, vagy reszeljük le, és kevés olajon, teflon serpenyőben pároljuk üvegesre. Tegyük rá a megsózott, kevés borssal és szerecsendióval ízesített krumplit és amúgy kézzel, nyomkodjuk lepénnyé. Közepes lángon süssük, majd egy tányérra fordítva csúsztassuk vissza a serpenyőbe, hogy a másik oldalát is megsüthessük. Amikor megfordítottuk, szórjuk meg a metéltre vágott sonkával és a sajttal. Amikor kész van, csúsztassuk a tányérra és csavarjuk fel. Aki még cifrázná, felgöngyölés előtt megszórhatja apróra vágott petrezselyemzölddel vagy snidlinggel.
Ez az adag egytálételként jóllakat egy átlagos étvágyú felnőttet, de szeletekre vágva feltétként is tálalhatjuk egy főzeléken, spenóton.
Ezért a sok Jókajáért – vár nálam valami – légyszives ellátogatni egy parányi időre hozzám – köszönöm: Viki