Spanyol ünnepi csigakalács

Kategória: Kenyér, Sütemények

Nyilván sokan ismerik spanyol nevén is: ensaimadas. Nagyon finom tojásos, zsíros tészta, aminek több különlegessége is van.

Az egyik a formája ez a képen is látható csiga.

A másik a szokatlanul hosszú kelesztési idő, mi miatt meg kell tervezni a sütését, nem lehet hirtelen felindulásból összedobni.

A harmadik pedig a hozzávalók között található disznózsír. Ez ma talán szokatlan egy édes kalácsban, pedig Nagyanyáink idején teljesen természetesen került a süteményekbe. Nekem annak idején még azt is megtanította Nagyikám, hogy amelyik receptben 10 dkg vaj szerepel, abba nyugodtan tehetek 8 dkg zsírt. Mindennek régi tapasztalat volt az alapja, hiszen akkoriban még nem volt ráírva mindenre az összetétele, így az se volt nyilvánvaló, hogy a vajban 20 % körül van ami nem zsiradék. No, ennyit a konyha tudományáról.

20 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
15 dkg cukor
3 tojás
2,5 dl víz
2,5 dkg élesztő (fél kocka)
20 dkg zsír (liba, kacsa, disznó)
csipetnyi só
a tetejére porcukor

Keverjük habosra a tojást a cukorral, adjuk hozzá a vizet, sót és az élesztőt, majd ezekkel is keverjük simára. Gyúrjuk bele a lisztet és a szobahőmérsékletű zsírt is. Végeredményként könnyű, laza kelt tésztát kell kapjunk. Lisztezett deszkán, kézzel sodorjuk hosszú hengerré, majd ezt a kolbászt nyújtsuk ki. Így egy hosszú lapot kapunk, amit a hosszanti oldala mentén csavarjunk fel. Ezzel egy hosszú, felcsavart hurkát kapunk.

Csiga alakban elrendezve tegyük kizsírozott tepsibe. Az egyes menetek között hagyjunk jó sok helyet, hiszen a hosszú kelesztés alatt nagyon megnő a tészta. Takarjuk le konyharuhával és hagyjuk kelni. A spanyol hagyomány szerint legalább 7 órán át békén kell hagyni. Ez alatt úgy megnő, hogy eltűnnek a hézagok és összeér a tészta. Az így megkelt tészta nagyon labilis, óvatosan bánjunk vele, nehogy összeessen. Mielőtt a 170 fokra felfűtött sütőbe tennénk, kenyér módjára meg kell vizezni a tetejét. Ha ecsettel kenjük, könnyen megsérthetjük és kimegy belőle a levegő. Inkább spricceljük meg, annak kisebb a kockázata. Sütőtől függően 30 – 45 perc alatt sül szép pirosra. Óvatosan tegyük rácsra, hogy azon hűljön ki. Még melegen szórjuk meg porcukorral. Nem rontjuk el, ha ez a cukor vaníliás illatú.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Spanyol ünnepi csigakalács”


  1. Judith says:

    Hat ez gyonyoru lett! Egyszer majd igy is elkeszitem, mert ugye ez a hagyomanyos, bar ezt en azutan tudtam meg, miutan elkeszitettem a miniatur briosokat.
    De ami kesik, nem mulik!Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: