Sült kápia paprika saláta

Kategória: Húsmentes fogások, Saláták

Megint paprika és megint piros, de hát ki tudna ellenállni a szépségének, és ki ne vágyna valami színre a szürke őszünkben.

Készültem rá egy ideje, hogy kápia paprikából is kipróbáljam ezt a Balkánról ideszármazott salátát. Végre a paprika is szembejött a piacon, és az ötlet is kibújt a feledés homálya alól.

Mindenféle paprikából finom, de a kápia édessége és a tömör húsa még jobban illik hozzá. Legközelebb kipróbálom milyen lesz fél marék pirított dió beleaprításától. Szerintem jó lesz hozzá az a ropogós állag textúra.

Néhány paprikát mossunk meg, majd a gáztűzhely lángján, vagy a legmagasabb hőfokra kapcsolat sütőben, süssük feketére a héját. Többféle iskola létezik arra, mi következzen ezután. Mindegyik azt igyekszik elérni, hogy a zörgősre égett héj megpuhuljon a paprika gőzében. Az egyik módszer a letakarást, bezacskózást használja, a másik szerint sózzuk meg és konyharuhával takarjuk be. Bármelyiket is választjuk, mikor már langyosra hűlt, húzzuk le a héját, vegyük ki a csumáját, a magokkal együtt.

Keverjünk salátaöntetet jóféle olajból, ecetből, borssal, fokhagymával. Habverővel egy perc alatt simára tudjuk keverni az alkotórészeket. Forgassuk bele a paprikát és tegyük a hűtőbe, hadd érjen össze.

Aki fokozottan ad az esztétikájára, az ne kövessen. Az öntethez a dióolajhoz sötét balzsamecetet kevertem. Nagyon finom íze lett, viszont a paprikák között ezért olyan bizonytalan színű a lé. Vegyük úgy, hogy a szépséget feláldoztam az íz kedvéért. 🙂

 


3 hozzászólás a recepthez: “Sült kápia paprika saláta”


 1. Andi says:

  Benézel hozzám picit?

 2. Bianka says:

  Imádom és én is a kápiát szeretem sütni. Szép egyenes és isteni íze van.

 3. Brucis51 says:

  Ez jó, szerintem is így kell, csak azt a büdös és minden ízárnyalatot elnyomó fokhagymát ne tennéd bele!
  Próbáld ki fokhagyma nélkül, ezerszer jobb lesz.Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos