Sült kápia paprika saláta

Kategória: Húsmentes fogások, Saláták

Megint paprika és megint piros, de hát ki tudna ellenállni a szépségének, és ki ne vágyna valami színre a szürke őszünkben.

Készültem rá egy ideje, hogy kápia paprikából is kipróbáljam ezt a Balkánról ideszármazott salátát. Végre a paprika is szembejött a piacon, és az ötlet is kibújt a feledés homálya alól.

Mindenféle paprikából finom, de a kápia édessége és a tömör húsa még jobban illik hozzá. Legközelebb kipróbálom milyen lesz fél marék pirított dió beleaprításától. Szerintem jó lesz hozzá az a ropogós állag textúra.

Néhány paprikát mossunk meg, majd a gáztűzhely lángján, vagy a legmagasabb hőfokra kapcsolat sütőben, süssük feketére a héját. Többféle iskola létezik arra, mi következzen ezután. Mindegyik azt igyekszik elérni, hogy a zörgősre égett héj megpuhuljon a paprika gőzében. Az egyik módszer a letakarást, bezacskózást használja, a másik szerint sózzuk meg és konyharuhával takarjuk be. Bármelyiket is választjuk, mikor már langyosra hűlt, húzzuk le a héját, vegyük ki a csumáját, a magokkal együtt.

Keverjünk salátaöntetet jóféle olajból, ecetből, borssal, fokhagymával. Habverővel egy perc alatt simára tudjuk keverni az alkotórészeket. Forgassuk bele a paprikát és tegyük a hűtőbe, hadd érjen össze.

Aki fokozottan ad az esztétikájára, az ne kövessen. Az öntethez a dióolajhoz sötét balzsamecetet kevertem. Nagyon finom íze lett, viszont a paprikák között ezért olyan bizonytalan színű a lé. Vegyük úgy, hogy a szépséget feláldoztam az íz kedvéért. 🙂

 

%d blogger ezt szereti: