Szuper egybesült tarja

Kategória: Disznóhúsok

tarja-egybesult-1a

Egy ilyen sültet inkább vasárnapi ebére ajánlanék, nem gyors vacsoraként. Amúgy sem ildomos vacsorára ilyen kevéssé fogyókúrás falatokkal tölteni meg bendőnket. Abból a bizonyos felsorolásból, ami az élet jóságait veszi számba, ez a hizlal kategória, főleg ha még egy jó adag körettel is megtámogatjuk. Ettől még persze finom. Sütés közben össze is megy, a zsírja is kisül, négy jó étvágyú felnőttre inkább egy kilónyi kicsontozott nyers tarját számoljunk, mint kevesebbet. Akinek a tarja túl zsíros, az karajból is megsütheti, de fokozottan ügyeljen rá, hogy ki ne szárítsa.

Először is keverjük össze a fűszereket. 2 ek sóhoz keverjünk 1 mk majorannát, 1 mk őrölt köményt, 1 mk frissen őrölt borsot (vegyes színű borsból igazán finom, de abból lehet többet is, mert nem olyan csípős).

A tarját mossuk meg , ha muszáj, töröljük gondosan szárazra, és alaposan dörzsöljük be a fűszerekkel. Ne sajnáljuk tőle a fűszereket, a vastag húshoz kell abból bőven. Ha már nem pereg róla a fűszer, nyomjunk össze 3 – 4 gerezd fokhagymát és  azt is maszatoljuk rá. Hűvös helyen hagyjuk állni 2 – 3 órát.

A tepsi aljába karikázzunk hagymát, fektessük rá a húst és öntsük le kb. 10 dkg forró zsírral. Óvatosan bánjunk a zsírral, kellemetlen ha a bőrünkre kerül, a törökök se szerették Eger falainál. Öntsünk alá 1 dl vizet és takarjuk be alufóliával. Az alufóliának mindig a fényes fele legyen a hús felé, hogy befele verje vissza a sütő melegét. 180 fokon kell neki legalább egy óra. Ekkor vegyük le róla a fóliát és locsoljuk meg sörrel. Fólia nélkül, újra és újra megsöröztetve (a húst is, nem csak a szakácsot) süssük pirosra. A kész húst tegyük tálra, ha nagyon sok zsír van alatta, kanalazzuk le a fölösleget. A közben hajában megfőzött krumplit dobjuk a tepsibe, és törjük össze a hagymás zsírral. Valami jóféle savanyúsággal és egy fröccsel emlékezetes ebéd lesz.

 


2 hozzászólás a recepthez: “Szuper egybesült tarja”


  1. Nyers Julianna says:

    Először csináltam és nagyon-nagyon finom lett.

  2. Vass Gabi says:

    Először sütöttem egybensült tarját…szenzációs lett!!! Köszönöm a receptet!Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos