Londoni bejgli

Ez maga a fából vaskarika! Hogy lehetne londoni egy olyan sütemény, ami ha nem is hungarikum, de mindenképp regionális.
A magyarázat az, hogy a recept egy sokcsillagos londoni szálloda éttermének sous-chefjétől származik. Azt talán fölösleges is mondanom, hogy magyar, aki kiment dolgozni, beállt a konyhai rangsor végére és egy év múlva már sous-chef volt, aki néhányadmagával viszi az éttermet, miközben a chef kilépett, a tulaj meg nem vesz fel újat, hiszen így is megy a szekér. Egészen tiszteletet parancsoló az a megszállott szívósság, amivel napi 12 – 16 órát képes végigdolgozni ez a filigrán nő, mindig tele ötletekkel, kreatívan.
Cintia iránti tiszteletből saját szavaival idézem a receptet, ami külön érdekes a szokottól eltérő töltelékek miatt is.
Hozzávalók 4 rúdhoz:
Tészta:
1,5 dl tejföl,
20 g élesztő,
1 tojás
a tejfölt langyosra melegítjük, beletesszük a tojást, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 500 g lisztben elmorzsolunk 250 g vajat/margarint, megszórjuk a tetejét
5 dkg porcukorral,
1 csipet sóval,
majd hozzáadjuk az élesztős tejfölt és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és másnapig a hűtőszekrénybe rakjuk.
Diótöltelék:
50 g mazsola 3 cl rumba áztatva
1 vaníliarúd kikapart belseje,
300 g porcukor,
3/4 dl tejjel elkeverve, felforralva, tűzről lehúzva beleszórunk
400 g darált diót (ha túl lágy, zsemlemorzsát teszünk hozzá) és langyosra
hűtjük.
Máktöltelék:
50 g mazsola 3 cl rumba áztatva,
200 g porcukor 1 dl vízben felforralva, majd tűzről lehúzva hozzáadunk 200 g darált mákot, 1 citrom reszelt héját, és 1 citrom levét, langyosra hűtjük.
Gesztenyetöltelék:
500 g gesztenyemassza,
rum/rumaroma,
kevés vaníliás cukor,
mindezt kikeverni (lehet beletenni mazsolát, reszelt citrom/ narancshéjat, narancsaromát).
Túrótöltelék:
500 g túró,
ízlés szerint cukor/méz/édesítőszer,
vaníliás cukor,
reszelt citrom- és narancshéj,
mazsola,
1 tojás és
1 tojás sárgája,
mindezeket összekeverjük /ha nagyon híg, akkor egy kis búzadarát keverünk hozzá, ha nagyon kemény, akkor egy kis tejfölt).
A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követően lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Megkenjük a lapot tojásfehérjével, elsimítjuk a töltelék felét, szabadon hagyva a hosszabbik felénél 2-3 cm széles sávot. Megszórjuk mazsolával. A rövidebb oldalakon behajtunk 2-3 cm-es csíkot, majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük.
Ugyanígy járunk el a másik 3 cipóval is. Megkenjük a tetejüket tojássárgájával, és fél óráig pihentetjük (vagy egy kicsit tovább, ha addig a tojássárgája nem szikkadt volna meg). Akkor finoman megkenjük tojásfehérjével és újabb 1/2-3/4 órát pihentetjük.
A tekercsek tetejét-oldalát sűrűn megszurkáljuk, hogy ne repedjen szét. Előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percet. Az első 20 percben nem szabad az ajtót kinyitni.
Tepsiben hagyjuk kihulni. Jól turi a mélyhutést is.
Értesítés az új receptekről
Kövessen twitteren
info kukac jokaja.hu
Hogy én mit össze bénázok, és soha nem lesz ilyen márványos. Kenegetem így, kenegetem úgy, de tojik rám. De valahogy mégis elfogy…
Az egyik legjobb karácsonyi dolog!:)
Túrósat még nem kóstoltam….De finom lehet! És valóban szép, márványos. Nálunk a nagyik a bejgli-sztárok:)))