Londoni bejgli
Ez maga a fából vaskarika! Hogy lehetne londoni egy olyan sütemény, ami ha nem is hungarikum, de mindenképp regionális.
A magyarázat az, hogy a recept egy sokcsillagos londoni szálloda éttermének sous-chefjétől származik. Azt talán fölösleges is mondanom, hogy magyar, aki kiment dolgozni, beállt a konyhai rangsor végére és egy év múlva már sous-chef volt, aki néhányadmagával viszi az éttermet, miközben a chef kilépett, a tulaj meg nem vesz fel újat, hiszen így is megy a szekér. Egészen tiszteletet parancsoló az a megszállott szívósság, amivel napi 12 – 16 órát képes végigdolgozni ez a filigrán nő, mindig tele ötletekkel, kreatívan.
Cintia iránti tiszteletből saját szavaival idézem a receptet, ami külön érdekes a szokottól eltérő töltelékek miatt is.
Hozzávalók 4 rúdhoz:
Tészta:
1,5 dl tejföl,
20 g élesztő,
1 tojás
a tejfölt langyosra melegítjük, beletesszük a tojást, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 500 g lisztben elmorzsolunk 250 g vajat/margarint, megszórjuk a tetejét
5 dkg porcukorral,
1 csipet sóval,
majd hozzáadjuk az élesztős tejfölt és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és másnapig a hűtőszekrénybe rakjuk.
Diótöltelék:
50 g mazsola 3 cl rumba áztatva
1 vaníliarúd kikapart belseje,
300 g porcukor,
3/4 dl tejjel elkeverve, felforralva, tűzről lehúzva beleszórunk
400 g darált diót (ha túl lágy, zsemlemorzsát teszünk hozzá) és langyosra
hűtjük.
Máktöltelék:
50 g mazsola 3 cl rumba áztatva,
200 g porcukor 1 dl vízben felforralva, majd tűzről lehúzva hozzáadunk 200 g darált mákot, 1 citrom reszelt héját, és 1 citrom levét, langyosra hűtjük.
Gesztenyetöltelék:
500 g gesztenyemassza,
rum/rumaroma,
kevés vaníliás cukor,
mindezt kikeverni (lehet beletenni mazsolát, reszelt citrom/ narancshéjat, narancsaromát).
Túrótöltelék:
500 g túró,
ízlés szerint cukor/méz/édesítőszer,
vaníliás cukor,
reszelt citrom- és narancshéj,
mazsola,
1 tojás és
1 tojás sárgája,
mindezeket összekeverjük /ha nagyon híg, akkor egy kis búzadarát keverünk hozzá, ha nagyon kemény, akkor egy kis tejfölt).
A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követően lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Megkenjük a lapot tojásfehérjével, elsimítjuk a töltelék felét, szabadon hagyva a hosszabbik felénél 2-3 cm széles sávot. Megszórjuk mazsolával. A rövidebb oldalakon behajtunk 2-3 cm-es csíkot, majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük.
Ugyanígy járunk el a másik 3 cipóval is. Megkenjük a tetejüket tojássárgájával, és fél óráig pihentetjük (vagy egy kicsit tovább, ha addig a tojássárgája nem szikkadt volna meg). Akkor finoman megkenjük tojásfehérjével és újabb 1/2-3/4 órát pihentetjük.
A tekercsek tetejét-oldalát sűrűn megszurkáljuk, hogy ne repedjen szét. Előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percet. Az első 20 percben nem szabad az ajtót kinyitni.
Tepsiben hagyjuk kihulni. Jól turi a mélyhutést is.
Hogy én mit össze bénázok, és soha nem lesz ilyen márványos. Kenegetem így, kenegetem úgy, de tojik rám. De valahogy mégis elfogy…
Az egyik legjobb karácsonyi dolog!:)
Túrósat még nem kóstoltam….De finom lehet! És valóban szép, márványos. Nálunk a nagyik a bejgli-sztárok:)))