Töltve sütött gombafejek

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Egytálételek, Grillezés

toltott-gomba1a

Ez a recept is a gomba dicsérete, példa a sokoldalúságára. A minap készült, a gombaleves alapjaként. A recept eredete minden bizonnyal a hegyek között élő pásztorokig nyúlik vissza. Ahol birkákat legeltetnek, ott van sajt és túró, egy kis szalonnát mindig vittek magukkal, a gomba meg ott nőtt. Ha begyújtjuk még a kerti grillt, azon sütve a legfinomabb, de érdemes sütőben, konyhában is elkészíteni, mert hamar megvan, és megunhatatlanul finom.

Városi emberként leginkább csiperkegombát találunk a boltokban. Igyekezzünk nagyokat venni, hogy legyen helye a tölteléknek. Nagyon finom a portobello-ként árult, barnás kalapbőrű csiperkéből. Mi most elég apró gombát sütöttünk, de hát ajándék gombának ne méregesd a kalapját.

A toltott-gomba2agombát folyó víz alatt öblítsük le, ügyelve arra, hogy a lemezei közé ne menjen be. A gomba képes hamar sok vizet magába szívni, ami alaposan meghosszabbítja a sütési idejét. Törjük ki a gombák szárát – azokból fő a gombakrém leves – és a kalapokat sorakoztassuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe.  Szórjuk meg kevés sóval és bőkezűen őrölt kaukkfűvel. Lehet rá borsot is szórni, meg más fűszereket, én szerintem azonban ha a gomba kapott kaukkfüvet, másra már nincs szüksége.

toltott-gomba3aMindegyik kalapba tegyünk egy darabka juhtúrót vagy sajtot, de tehetünk bele akár fokhagymás tejfölt is. Tulajdonképp ez az a pont, ahol szabadon engedhetjük a fantáziánkat, ahol kreatívak lehetünk.  A tölteléket bárhogy variálhatjuk, a sajtféléktől a májdarabkán át a darált húsos töltelékig bármit elvisel. Talán csak a baracklekvár lenne idegen tőle, bár lehet, még azt is  belefuzionálja valaki. Elértünk oda, ahol a vegák abbahagyhatják és már tehetik is a sütőbe.

toltott-gomba4aRagadozók megkoronázhatják egy kis csík kolozsvári szalonnával vagy egy karika kolbásszal. Tegyük a tepsit a sütőbe és süssük meg, hogy a szalonna kiolvadjon, megpiruljon, és az ízes zsírja átjárja az alatta levőket. A sütéshez legjobb a grillt bekapcsolni, feltéve hogy van a sütőnkben. Ugyanolyan finom lesz légkeveréssel, vagy hagyományos sütőben is. Én leginkább köret nélkül, magában szeretem, de akár rizst, akár egy habos krumplipürét kínálhatunk hozzá.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos