Vitaprik – ajándék volt, VKF XXX.
Ez annyira, de annyira egyszerű recept, hogy ilyen alacsony képet kellett válasszak hozzá, hogy egyáltalán hosszabb legyen a szövegem. Teljesen nyersen készül, a paradicsompaprika összes vitaminját megőrizve, márpedig van benne bőven. Annak idején Szent-Györgyi Albert ebből a paprikaféléből izolálta a C-vitamint.
Vegyünk sok szép érett paradicsompaprikát a piacon. Mossuk meg, és vágjuk ki a csumáját, a magjait. Ha netán a magháza körül penészes lenne – ez a klasszikus fajták jellemző betegsége – akkor azt alaposan vágjuk ki. Húsdarálón tekerjük át, én a kislukú tárcsán szeretem, de ez ízlés dolga. Lehet a forgókésessel is aprítani,de szerintem az túl pempőssé veri szét, és fel is habosítja.
Mérjük meg a ledarált paprikát és keverjük össze kilónként 20 dkg sóval. Töltsük kimosott üvegekbe, zárjuk le és tegyük a kamrába, amíg az ajándékozás ideje elérkezik.
Az ajándékozáson kívül használhatjuk ételízesítőnek, levesekbe, pörköltekbe – a sótartalom figyelembe vételével – de a klasszikus a zsírosdeszka vitaprikkal (felnőtteknek fröccsel).
Nah, ez már, illetve, valami hasonló már feltéve nálam:)))))