Meggy likőr

Kategória: Alkoholos italok

2 kg magozott meggy
0,5 kg cukor
3 dl víz
5 dl tisztaszesz
20 db összetört meggymag
0,5 rúd fahéj

Lehetőleg jó fekete cigánymeggyet vegyünk, a spanyolmeggyből kicsit sápadt lesz az ital. Egyszer nem kaptam, akkor egy jó marék feketeribizlivel festettem meg. A meggyhúst tegyük 5 literes uborkásüvegbe, öntsük rá a cukrot, a vizet és az alkoholt, dobáljuk bele a meggymagot és a fahéjat. Alaposan zárjuk le és állítsuk be a kamrába, de legalább az első héten naponta rázzuk fel, vagy keverjük meg, hogy a cukor feloldódjon. Ha nincs meg az uborkásüveg kupakja, vagy kimoshatatlanul kaporszagú, tegyünk két folpack réteg közé egy alufóliát, az garantáltan légmentesen zár. Hagyjuk vagy két hónapig érlelődni, majd szűrjük le. Szűrésre nekem a legjobban a 2-3 rétegben levesszűrőbe fektetett, nagy gézlap vált be. Patikában kapható, kimosva sokáig használható. A leszűrt likőr erőssége ízlés szerint beállítható víz vagy alkohol hozzáadásával. Ilyenkor még cukrot is adhatunk hozzá, ha kevesellnénk. A leszűrt likőrt érleljük további hónapokig. Minél tovább, annál jobb, de negyon hosszan még sosem sikerült megőrizni.

Valaki megkérdezte, hogy a magból nem kerül-e cián az italba? A válasz egyértelmű igen. Azonban a helyzet mégsem veszélyes. Annyira kevés méreg van ebben a pár magban, hogy attól senkinek nem lesz baja. Alighanem 1-2 szem keserűmandula többet tartalmaz. A cián meg – ellentétben a klasszikus krimik másik kedvelt mérgével, az arzénnel – nem halmozódik fel a szervezetben, hanem kiürül. Aki ennek ellenére tart tőle, nyugodtan kihagyhatja. Kicsit édesebb, jellegtelenebb lesz az itóka.

 





%d blogger ezt szereti: