Szilvás, zabpelyhes, ropogós
Lassan végére érünk a gyümölcsszezonnak, addig is használjuk ki a még termőket.
A szilva fűszeres édessége és a ropogósra sült zabpelyhes kéreg karamellessége ellenállhatatlanná teszi ezt a 10 perces munkával elkészíthető desszertet. A sütőből terjengő illat még a szürke hét végét is felvidította.
Leírom a hozzávalók mennyiségét, de nyugodtan el lehet térni tőle, lehetetlen elrontani. Három adag készült.
50 dkg szilva
1 evőkanál keményítő
fahéj
1-2 evőkanál barna cukor
10 dkg zabpehely
3-4 dkg vaj
2 evőkanál barna cukor
A szilvát magozzuk ki, a nagyobb feleket vágjuk ketté. Szórjuk a sütőformába, ami nem csak egyszemélyes lehet. Szórjuk meg a keményítővel, fahéjjal és ha kissé éretlen volt a szilva, kevés cukorral. Kicsit nyomkodjuk le a formában, hogy szorosan egymás mellé rendeződjenek.
Egy tálkában keverjük össze a vajat a cukorral és adjuk hozzá a zabpelyhet. Keverjük össze és ne zavarjon, ha nem áll össze, nyugodtan lehet morzsás. Osszuk el a szilva tetején a morzsát és kicsit nyomkodjuk rá.
Tegyük 180 fokos sütőbe, kb. fél órára. Akkor jó, ha a gyümölcs leve láthatóan rotyog és a zabpelyhes kéreg kezd megpirulni a tetején. Hagyjuk langyosra hűlni és úgy tálaljuk.
Kell ennél nagyobb luxus, egy vasárnap délutáni ejtőzéshez?