Brindzaleves a Szepességből

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Levesek, Tejes ételek

brindza1Ez egy régi családi recept minálunk, Nagyapám arról a vidékről származott el, és mindig szívesen evett bármit az onnan való receptek közül. Rendszeresen megfőzette ezt a levest Nagyanyámmal, és ilyenkor az unokák is örömmel csatlakoztak az ebédhez.

4 közepes burgonya
25 dkg juhtúró
5 dkg füstölt szalonna
1 szelet szikkadt barna kenyér
1 csokor snidling
1-2 gerezd fokhagyma
őrölt kömény
pirospaprika

Sóval, fokhagymával és szalonnabőrrel ízesített vízben majdnem teljesen puhára főzzük a meghámozott, felkockázott burgonyát. Közben a kis kockákra vágott szalonna zsírját kisütjük, kevés pirospaprikával megszórjuk, és kb. másfél dl vízzel felöntjük. Simára dolgozzuk benne a juhtúrót. A roppanósan puhára főtt krumplihoz hozzáadjuk a szalonnával simára kevert juhtúrót, késhegynyi őrölt köménymaggal és sóval ízesítjük, és a levest felforraljuk. Tálalás előtt kockákra vágott, pirított kenyérdarabkákat és felaprított metélőhagymát szórunk a tetejére.

Kicsit több krumplival, sűrűbbre főzve, könnyen, gyorsan elkészíthető egytálételként is ehetjük. Ha nem tartunk hústalan napot, étrendet, akár virslit is karikázhatunk bele, ha félünk, hogy nem lakunk jól.

 


2 hozzászólás a recepthez: “Brindzaleves a Szepességből”


  1. cukroskata says:

    Az én nagymamám is a Szepességből származik, és ő is főzött valami hasonló levest. Gyerekkoromban utáltam, de most biztos ízlene 🙂

  2. Vesta says:

    Sosem jutott volna eszembe, hogy juhtúróból leves is készülhet, biztos nagyon jó az íze!Nagymamám is mindig egy kis szalonnabőrrel ízesítette a leveseket, hogy elfeledkeztem róla, pedig nem rossz ötlet!


-->

Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos