Brindzaleves a Szepességből
Ez egy régi családi recept minálunk, Nagyapám arról a vidékről származott el, és mindig szívesen evett bármit az onnan való receptek közül. Rendszeresen megfőzette ezt a levest Nagyanyámmal, és ilyenkor az unokák is örömmel csatlakoztak az ebédhez.
4 közepes burgonya
25 dkg juhtúró
5 dkg füstölt szalonna
1 szelet szikkadt barna kenyér
1 csokor snidling
1-2 gerezd fokhagyma
őrölt kömény
pirospaprika
só
Sóval, fokhagymával és szalonnabőrrel ízesített vízben majdnem teljesen puhára főzzük a meghámozott, felkockázott burgonyát. Közben a kis kockákra vágott szalonna zsírját kisütjük, kevés pirospaprikával megszórjuk, és kb. másfél dl vízzel felöntjük. Simára dolgozzuk benne a juhtúrót. A roppanósan puhára főtt krumplihoz hozzáadjuk a szalonnával simára kevert juhtúrót, késhegynyi őrölt köménymaggal és sóval ízesítjük, és a levest felforraljuk. Tálalás előtt kockákra vágott, pirított kenyérdarabkákat és felaprított metélőhagymát szórunk a tetejére.
Kicsit több krumplival, sűrűbbre főzve, könnyen, gyorsan elkészíthető egytálételként is ehetjük. Ha nem tartunk hústalan napot, étrendet, akár virslit is karikázhatunk bele, ha félünk, hogy nem lakunk jól.
Az én nagymamám is a Szepességből származik, és ő is főzött valami hasonló levest. Gyerekkoromban utáltam, de most biztos ízlene 🙂
Sosem jutott volna eszembe, hogy juhtúróból leves is készülhet, biztos nagyon jó az íze!Nagymamám is mindig egy kis szalonnabőrrel ízesítette a leveseket, hogy elfeledkeztem róla, pedig nem rossz ötlet!