Citromos krémlikőr

Kategória: Alkoholos italok

citromkrem-likor1a

A finom olasz krémlikőr, a crema di limoncello háziasított receptje, aminek nagy előnye a legtöbb, hosszú érlelést igénylő itókával szemben, hogy egy hét alatt megvan. Célszerű hűtőben tartani, nehogy a tejszíntől megromoljon. Erre főleg akkor van szükség, ha nem készítjük elég erősre, töményre. Én nem szeretem túl édesen, de aki szereti, kóstolás után tegyen még bele cukrot.

7 – 8 kezeletlen héjú citrom (kb. 1 kg)
1 l tisztaszesz
0,5 kg fehér cukor
1 rúd vanília
0,5 – 1 l habtejszín (30 %-os)
1 – 0,5 l víz

A recept hozzávalóiból kb. 3 liternyi ital lesz. Ha nincs tisztaszeszünk, helyettesíthetjük 1,5 l vodkával, almapálinkával, de ilyenkor hagyjuk ki belőle a vizet és inkább csak 0,5 l tejszínt vegyünk. Mindez azért kell, hogy a likőrünkben 30 % körüli alkohol legyen, ami a cukorral együtt már tartósítja.

A magmosott citromok héját reszeljük le, vagy vékonyan hámozzuk meg, hogy a fehér bundája ne maradjon a héjon. Áztassuk be az alkoholba, és tegyük bele a hosszában félbevágott vaníliarudat is. A citromok levét használjuk el teába, limonádéba, ha nem fogy el belátható időn belül, fagyasszunk belőle jégkockákat.

Egy heti ázás után szűrjük le az alkoholt. A cukrot vízzel főzzük sziruppá és hagyjuk legalább kézmelegre lehűlni. Ha nem tisztaszesszel készítjük, akkor csak egy deci vizet adjunk a cukorhoz, úgy is sziruppá tudjuk főzni. Öntsük bele a citromos alkoholt és a tejszínt. Több tejszín hozzáadásától sűrűbbé válik, így állíthatjuk be a krémes állagát. Üvegekbe töltve tartsuk – biztonság kedvéért – a hűtőben, hűvös kamrában, téli erkélyen. A benne levő alkohol miatt még mélyhűtőben sem fog megfagyni. Nem csak önmagában inni finom, de gyümölcsöket leönteni, csokifagyi mártásaként is.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: