Csodás színfolt – sütőtök kumquattal
Ilyen szürke, locs-pocsos időben ez maga a napsütés, a vidámság.
Mindez olyan illatok kíséretében, hogy az bármilyen illatszerboltot lenyom. A sülő tök illata már maga az otthonosság, ehhez jön még ennek a mininarancsnak, az összes nagy testvérét messze túlszárnyaló illatözöne.
Ha pedig mindez nem elég, akkor tovább fokozódik az élvezet, amikor megkóstoljuk. A tököt nem kell bemutatni, annak édességét remekül egészíti ki a kumquat fanyar savanyúsággal kísért édessége.
Az elkészítése rendkívül egyszerű, bár elég sokáig tart, amíg a tök megsül. A tököt mossuk meg, vágjuk darabokra és kaparjuk ki a magját. Tegyük sütőpapírra, hogy ne kelljen hosszasan sikálni a tepsit, majd csipetnyi fahéjjal megszórva süssük meg.
Közben a megmosott kumquatot szeleteljük fel, egy gyümölcsöt 4 – 5 karikára vághatunk. Piszkáljuk ki a szeletekből a magokat, közben figyeljük meg, hogy amelyiket elvágtuk azon látszik a belsejének zöld színe. Tegyük láboskába, öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi és kb. a gyümölcs súlyának felét, harmadát kitevő cukrot. Középerős lángon főzzük puhára, addig hogy a szirup besűrűsödjön rajta.
A megsült tökről húzzuk le a héját, és a tányéron kanalazzunk rá néhány karika gyümölcsöt és kevés szirupot. Csodás élményben lesz részünk, ha belekóstolunk.
Mi a kumquat? Sajnos nem találkoztam még vele,köszi a választ.