Gyors sólet lassúfőzőben

Kategória: Egytálételek

Mielőtt bárki is megkérdezné, hogy mihez képest, előre szólok, hogy nem a vasedényhez. (A szemtelenül fiatalok érdeklődjenek a belvárosi telefonközpont legendás üzembehelyezése iránt.)

Ahhoz képest gyors, hogy ha a sütőbe beteszem a nagy cserépedényt, az 10 – 12 órát ott fog tölteni, a lassúfőzőben pedig 8 óra alatt megfőtt. Azért az ízek összeérleléséhez ez sem kevés, kimondottan finom lett. Ha a disznózsírt és a szalonnabőrt kivontam volna belőle, tán még a Törvény szerint is kóser lett volna, így csak minőségjelzőként lehetett rámondani: nagyon kóser.

Tulajdonképp kimondottan egyszerű az előkészítése, kevés munka árán biztos a siker, csak a paszuly előző este történő beáztatásáról ne feledkezzünk meg. Így télidőben nyugodtan nekiláthatunk, jól fog esni a tartalmasabb fogás.

0,5 kg bab (most tarka babom volt nem fehér)
20 dkg gersli
70 dkg marhahús
40 dkg pulyka sonka
1 fej hagyma
pár gerezd fokhagyma
paprika

A húst és a sonkát pörköltforma kockákra vágtam. A sonka egy pulya combból préselt kocka volt, amit pácoltak és füstöltek. Kimondottan a nyers, füstölt sonkára hasonlított ízben és állagban is. Először vettem, kipróbálásra, mert eddig még nem találkoztam vele. Jó ízű, de nagyon száraz, abszolút zsírtalan valami, szerintem nyersen, hajszál vékonyra vágva ehető csak, mint egy igazi serrano sonka.

A kockázott hagymát zsíron megpirítottam, rádobtam a húst és fehéredésig kevertem. Kikapcsoltam a serpenyő alatt a tűzhelyt és megszórtan piros paprikával és belenyomtam a fokhagymát.

Az áztatott és leszűrt babot beleszórtam a lassúfőző táljába,  ugyanezt tettem a leöblített gerslivel, majd közé dugtam egy szalonnabőrt. Rászórtam a sonkát és belekotortam a marhahúst és alaposan összekevertem. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje és beállítottam a főzőt nyolc órára, a kisebbik fokozatán. Legközelebb a tálaláskor foglkalkoztam vele.

 


5 hozzászólás a recepthez: “Gyors sólet lassúfőzőben”


 1. szepyke says:

  Óvok! Most sül a sólet a sütőben!:))
  Belátsz a konyhámba, vagy az agyamba? (Jó, az utóbbiba biztos nem!:)))))

 2. jókaja says:

  Áh, el is szédülnék, ha megpróbálnám tartani a lépést 🙂

 3. szepyke says:

  Jah, nem úgy értettem!:))

  Úgy, hogy abban nem lehet, így magam ellen dobtam fel a labdát, de kedves, hogy nem csaptál rá!:))))

  És kész lett közben, és az egész lakásban olyan illat van…:) Valamikor a héten posztolom, addig meg esszük, mert ebből valahogy csak ipari mennyiséget lehet csinálni…:)

 4. jókaja says:

  A fenti mennyiségből tisztességgel bevacsoráztam, majd tele lett a 4 literes jénai 🙂

 5. szepyke says:

  Nekem nem fért be a hűtőbe, a kocsi csomagtartójában tartom…:)

  Ha kell, kimegyek, szedek egy edénybe, és marad a kocsispájzban, ott most hidegebb van, mint a hűtőben…:)Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos