Keserűcsoki likőr – csoki nélkül

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Alkoholos italok

Nagyon csokis és nagyon keserű, trendkövető módon mondhatnám akár brutál csokisnak is.

Mielőtt pedig elindulnak a kövek felém, elmondom, hogy szándékosan nem csokiból csinálom. Az az egyszerű oka, hogy a kakaóvaj szobahőmérsékleten szilárd lévén, képes túlzottan besűríteni a likőrt, már pedig szeretném, ha kifolyna az üvegből.

Tojás nincs benne, a tejszín is ultrapasztőrözött, hűtés nélkül sem romlik meg. Csalóka jószág, mert miközben könnyű kontyalávalónak mutatja magát, a megadott hozzávalókkal közel 30 % alkohol lesz benne, vagyis egyáltalán nem gyenge.

1 erős presszó kávé
8 dkg cukor
6 dkg jóféle, zsíros, holland kakaópor
1 dl víz
3 dl tejszín
2,5 dl tisztaszesz
vanília, fahéj

Öntsük egy láboskába a kávét és a vizet, majd keverjük simára benne a kakaóport és szórjuk bele a cukrot meg egy csipet fahéjat. Buzgón kavargatva forraljuk fel, és főzzük egy percig, ez alatt a kakaópor szépen feloldódik.

Öntsük bele a tejszínt és az alkoholt. Ha vanília kivonatot használunk, azt most öntsük bele, ha rúd vaníliát, annak kikapart magjait és a héját is, főzzük bele a kakaós szirupba.

Teaszűrőn át töltsük üvegbe, hogy az esetleges kakaó csomók fennakadjanak. Tegyük pár napra a kamrába, hogy kicsit érjen, majd kóstoljuk meg és ízlésünk szerint adjunk hozzá kevés vizet vagy cukrot.

Csak javít rajta, ha sikerül többféle jó kakaóporból keverni a szükséges mennyiséget. Elvileg elég sokáig el kell álljon, de erre nézve nincs személyes tapasztalatom.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos